Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lån till Sundqvist knäckte Carnegie "De tog exceptionella risker"

/
  • Maths O Sundqvist
  • Näringsminister Mats Odell vid gårdagens presskonferens där han meddelade att staten tillfälligt tar kontrollen över investmentbanken Carnegie. Med på presskonferensen var även nye chefen Peter Norman och Bo Lundgren, vd i Riksgälden. Foto: Scanpix
  • Foto: Henrik Flygare

Carnegies stora lån till en enskild kund, som uppges vara finansmannen Maths O Sundqvist, bidrar till att Finansinspektionen drar in bankens tillstånd.Riksgäldskontoret tar över ägandet, vilket innebär att Finans-inspektionen omvandlar återkallelsen till en varning.

Annons
Händelsen är unik. Aldrig tidigare har det förekommit att stora lån till någon enskild kund i Jämtland, eller i landet överhuvudtaget, har lett till så här drastiska konsekvenser för en bank. Erik Saers, vikarierande chef för Finansinspektionen, konstaterade vid en presskonferens på måndagen att inspektionen aldrig tagit ett så avgörande beslut för någon annan bank, åtminstone inte i Carnegies storlek. Finansinspektionen, FI, har undersökt brister i Carnegies interna styrning och kontroll. FI anser att Carnegie under lång tid tagit "exceptionella risker" genom att låna ut stora summor till en enskild kund - enligt samstämmiga medieuppgifter finansmannen Maths O Sundqvist. Det kan leda till en kreditförlust på en miljard kronor. Banken har reserverat den summan sin senaste rapport. Finansinspektionens kritik mot banken för storlån till den enskilda kunden som uppges vara Maths O Sundqvist är svidande: "Att på detta sätt exponera verksamheten för stora risker är ett lagbrott. Carnegie har även brutit mot lagen genom att inte underrätta Finansinspektionen om denna enskilda kreditgivning", skriver inspektionen. Carnegie har också brutit mot lagen på fondområdet, enligt Finansinspektionens granskning. Mot bakgrund av bristerna har FI beslutat att återkalla Carnegies tillstånd. Riksgäldens övertagande innebär att myndigheten nu äger de dotterbolag som svarar för den operativa verksamheten i den börsnoterade bankkoncernen. Riksgäldsdirektören Bo Lundgren deltog i en presskonferens i går eftermiddag: - Vi har ingen ambition att ha kvar Carnegie under någon längre tid, säger Bo Lundgren. Han gjorde också klart att samtliga personer i Carnegies styrelse får sparken. Bo Lundgren fick frågan om det kan bli aktuellt med skadestånd för Carnegies styrelse. Han svarade kort att "det måste vi undersöka". Däremot har Bo Lundgren inga omedelbara planer på att byta ut ledningen för banken. Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall välkomnar beslutet, som hon anser "visar att inspektionen tar sitt ansvar för det svenska finansiella systemet". Maths O Sundqvist har hittills valt att inte svara på om han är den enskilda kund som orsakat Carnegies kreditsmäll. Varken Finansinspektionen eller Carnegie har släppt namnet på kunden. Ekonomisajten E24 avslöjade namnet på kunden först. - Jag har inga kommentarer. Det får du fråga Carnegie om, säger Maths O till tidningen Dagens Industri den 25 oktober i den enda artikel där han svarat på frågor om krediten, hans aktier och fastigheter sedan finanskrisen bröt ut.

Mer läsning

Annons