Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket: Kommunens kontroller är mycket viktiga

/
  • Annika Babra anser att kommunernas kontroller är viktiga eftersom en del handlare inte har koll på regelverket kring försäljning av receptfria läkemedel.

Läkemedelsverkets Annika Babra säger att kommunernas kontroller är viktiga eftersom de som säljer receptfria läkemedel inte alltid har koll på reglerna.

Annons

Annika Babra är gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet och ansvarar för frågor som rör försäljning av receptfria läkemedel. Hon säger det fanns ett mycket stort intresse inom handeln att börja sälja läkemedel när lagen trädde i kraft 2009. Men det var långt ifrån alla som hade tagit reda på vad som krävdes av den som säljer.

– De var väldigt entusiastiska från början men det här ansvarsfulla arbetet med att sälja läkemedel hade man kanske inte riktigt förstått.

Annika Babra tar som exempel att den näringsidkare som handlar med receptfria läkemedel ska känna till Läkemedelsverkets föreskrifter, rapportera sin försäljning till Apotekens Service samt ha ett egenkontrollprogram som säkerställer att personalen har rätt kunskaper om hur försäljningen ska gå till.

– Om en handlare inte vet vad som krävs så är det värdefullt att kommunerna har ett kontrollansvar och kan komma in och upptäcka att regelverket inte följs. Och det är klart att ju tidigare kommunen kommer ut desto bättre är det för att säkerställa att den här aktören lever upp till det regelverk som finns.

Annika Babra säger att handel med läkemedel kräver speciella kunskaper.

– Läkemedel kan vara väldigt potenta om de används på fel sätt. De handlare vi talar om har ju inte någon farmaceutisk kompetens och då krävs det att de har ett bra egenkontrollprogram. Det ska vara en säker hantering hela vägen till kund, säger hon och tar exemplet att läkemedlen hela tiden måste hållas under uppsikt eller vara inlåsta.

Mer läsning

Annons