Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarutbildning i länet blir verklighet

/
  • Robert Uitto påpekar vikten av en läkarutbildning till Öster-sund.  Foto: Henrik Flygare

En läkarutbildning till länet ser nu ut att bli verklighet efter bra precis ett års diskussion.

Annons
- Vi har haft ett möte med norrlandstingen för några veckor sedan och de börjar nu kunna lägga fram förslag om hur en budget ska se ut, säger landstingsrådet Robert Uitto.
- De börjar även räkna ut hur utbildningsprogrammen ska vara så nu börjar det se ut som om läkarutbildningen kan bli verklighet. Det känns riktigt bra.
- Sedan kommer förstås en diskussion om hur mycket som ska läggas ut finansiellt och hur mycket staten ger till Umeå universitet.
LT har tidigare berättat om att landstinget vill ta över delar av läkarutbildningen och att de ser det som en nödvändighet för att kunna säkra läkarförsörjningen i länet framöver.
I budgetpropositionen föreslog regeringen att 110 nya platser skapas på utbildningarna i landet. Umeå universitet kommer att få 17 av dessa platser, vilket innebär att regeringen utökat antalet platser där med 35 under två år.
Innebar inte det att Jämtland kunde räkna med att få utbildningsplatser?
- Den diskussionen är inte klar, men vi reagerade direkt och trodde att vi fick en utökning Umeå, säger Robert Uitto vidare. Men det är inte säkert att Umeå har utrymme för ytterligare 17 utbildningsplatser. Robert Uitto säger att de nu ska bilda en gruppering mellan landstingen och föra en diskussion.
- Det här är avgörande för oss. Får vi den här utbildningen kommer vi att få det lättare att rekrytera läkare. Lyckas vi inte kommer kostnaderna för stafettläkare att stiga.
- Ju fler som gör sin AT-tjänst här stannar, desto fler stannar och får jobb.

Mer läsning

Annons