Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarmiss när 17-åring förlorade en testikel

En 17-årig pojke från länet förlorade en testikel på grund av läkarmiss. Nu får en specialistläkare vid Östersunds sjukhus en varning av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Annons

– Patienten ska antingen akutoperaras eller vid oklara fall genomgå omedelbar ultraljudsundersökning för att undersöka cirkulationen i testikeln, skriver HSAN.

”I det aktuella fallet har situationen missbedömts och det finns inga förmildrande omständigheter.”

Det var i våras som 17-åringen insjuknade med svåra smärtor i höger testikel. Han uppsökte sin hälsocentral i en av länets kommuner och remitterades vidare till akutmottagningen på Östersunds sjukhus med frågeställningen testistorsion, vridning av testikeln med upphävd cirkulation, eller i dagligt tal pungvred?

Han fick åka helikopter till sjukhuset och fick morfin mot smärtorna. En AT-läkare tog emot honom, men hon kallade på specialistläkaren som hade bakjour. Diagnosen blev bitestikelinflammation och 17-åringen fick antibiotika.

Efter drygt en vecka hade han fortfarande värk i pungen samt svullnad.

Han uppsökte akut S:t Görans sjukhus där de vid ultraljudsundersökning konstaterade att det inte fanns någon cirkulation i testikeln.

Han flyttades till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där de vid operation fann att testikeln vridits och saknade cirkulation, testikeln togs bort.

Nu har 17-åringens mamma anmält ansvariga läkare för att ha missat testikelvridningen.

Både AT-läkaren och specialistläkaren har i sin redogörelse till HSAN beklagat att 17-åringen förlorat en testikel och de redogör för händelseförloppet.

AT-läkaren har gjort allt enligt regelboken då hon bett en mer erfaren kollega om hjälp. HSAN menar att det därför inte finns någon anledning att kritisera henne.

Specialistläkaren bestrider att det gjorts något fel.

”Vid min undersökning av pungen var höger testikel helt oöm och hade normal konsistens. Bitestikeln var däremot förstorad och ömmade och jag bedömde detta som en inflammation av bitestikeln. Total avsaknad av ischemiska smärtor i testikeln talar mot torsion (pungvred LT:s anm) vid undersökningstillfället”.

Men HSAN är tydlig, specialistläkaren är ansvarig för den felaktiga bedömningen av 17-åringen. Handläggning är inte ”i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet och innebär att inte ha fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen.”

HSAN menar att det handlar om oaktsamhet och ger en disciplinpåföljd i form av en varning.

Mer läsning

Annons