Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarmiss ledde till funktionshinder

En läkare vid Östersunds sjukhus varnas av HSAN - Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för eftervård av en fotledsoperation.

Annons

Det var 2008 som en tonåring kom in till Östersunds sjukhus med en fraktur på fotleden och skenbenet. Pojken opererades och en fixeringsplatta skruvades fast i benet, sedan gipsades underbenet. Pojken hade ont efter operationen, men i början trodde inte läkarna att det berodde så kompartmentssyndrom utan antog att smärtan härrörde till frakturen. Efter två dagar upptäcktes att det rörde sig om kompartmentssyndrom, det vill säga att det blev för trångt för musklerna i underbenet. Då öppnades benet för att skapa utrymme, men då var det redan för sent. Delar av tonåringens muskler hade dött och blev tvungna att opereras bort i omgångar.

Till följd av skadorna har pojken fått ett kroniskt funktionshinder.

Socialstyrelsen har tidigare utrett händelsen och kom då med kritik mot behandlingen av tonåringen, Socialstyrelsen krävde då att de berörda avdelningarna på Östersunds sjukhusskulle skärpa till sina rutiner och informera personal om vilka rutiner som gäller vid skador som kan ge kompartmentssyndrom.

Nu har HSAN prövat ärendet och kommit fram till att den bedövning pojken fick efter operationen kan leda till att det blir svårare att upptäcka kompartmentssyndrom. Vidare borde läkaren enligt HSAn ha gått till väga på ett annat sätt vid operationen. HSAN konstaterar att läkaren i behandlingen av pojken inte fullföljde sina skyldigheter och ger honom därför en varning.

Mer läsning

Annons