Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarjour ger mest i Stockholm

En överläkare vid Östersunds sjukhus får cirka 10 500 kronor i ersättning för att vara jour i hemmet en hel helg, så kallad bakjour. Det är nästan lika mycket som en överläkare på psykiatriska länsakuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm får – för att ha jour en dag.

Annons

Enligt Dagens Nyheter får en överläkare på psykiatriska länsakuten vid S:t Görans sjukhus 11 000 kronor för jour i hemmet från lördag klockan 9.00 till söndag klockan 9.00.

Det är 500 kronor mer än vad en överläkare i Östersund får för att ha jour från klockan 17.00 en fredag till klockan 08.00 en måndag morgon.

– Det här gäller alltså om de inte utför något arbete. Kompensationen blir mer om läkaren måste gå in och jobba, säger Annica Sörensdotter, på personalavdelningen vid Östersunds sjukhus.

Ungefärlig medellön för en överläkare i Östersund ligger på drygt 58 000 kronor, enligt Annica Sörensdotter.

När läkaren med den grundlönen har ett jourpass en helg får han eller hon ersättning på cirka 10 500 kronor utan att utföra något arbete.

Om överläkaren i stället arbetar 16 timmar under jourtiden får han eller hon ta ut cirka 21 300 kronor. Läkarna kan också välja att ta ut jouren i tid i stället för i pengar.

Hur mycket läkarna får ta ut i ersättning när de har jour framgår i ett lokalt jouravtal som nyligen har sagts upp för omförhandling. Ett nytt avtal ska vara färdigt till hösten.

– Vi ser alltid över våra avtal då och då, säger Annica Sörensdotter.

Alla läkare på Östersunds sjukhus har samma jouravtal och ersättningen är grundad på läkarnas grundlön.

På jourerna går dels AT-läkare, som ännu inte fått sin legitimation, ST-läkare som blivit legitimerade men som utbildar sig till specialister samt överläkare, som är färdiga specialister.

Överläkarna har främst bakjour i hemmet och är de som kallas in sist om det behövs.

Mer läsning

Annons