Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarintyget godtogs av Högsta domstolen – slipper betala vite

Det är inte säkert att ett läkarintyg räcker som orsak för frånvaro i rättsliga sammanhang. Det har en 53-årig länsbo blivit varse om.

Annons

Enligt tingsrätten skulle han böta 2000 kronor för att han inte dykt upp vid en huvudförhandling trots att han var sjuk. Men Högsta domstolen har nu gett mannen rätt och han slipper betala vite.

Den 53-årige mannen uteblev från en förhandling vid Östersunds tingsrätt på grund av att han led av sviter efter en olycka en vecka tidigare. Mannens advokat hade med ett läkarintyg till förhandlingen men tingsrätten dömde ändå mannen att betala 2000 kronor i vite för att han inte dykt upp.

Mannen besökt läkare dagen innan och av intyget framgår att mannen hade huvudvärk och upplever sig inte kunna komma till förhandlingen. Men tingsrätten menade att åkomman som läkarintyget avsåg inte var tillräckligt för att mannen inte skulle behöva infinna sig i rätten.

Vitesbeslutet överklagades till Hovrätten för nedre Norrland. Men hovrätten ansåg att det inte framgår någon diagnos i läkarintygen och inte heller i vilken omfattning som han sjukdom hindrat honom att närvara vid tingsrätten den aktuella dagen. Hovrätten avslog överklagan.

Mannen gick vidare till Högsta domstolen som har en annan syn på det hela. De har beslutat att mannen inte ska behöva betala de 2000 kronorna.

Av läkarintyg mannen åberopar framkommer att han dagen innan tingsrättsförhandlingen besökt akuten på grund av besvär efter en hjärnskakning. Det framgår också att han åter var där samma dag som huvudförhandlingen för datortomografi av hjärnan samt för en undersökning på ögonkliniken.

Mer läsning

Annons