Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren vidtog inga åtgärder – patienten dog av hjärtsvikt

En läkare i länet prickas för att han inte vidtog några åtgärder i samband med att en patients prover tydde på sjukdom. En tid senare avled patienten av hjärtsvikt.

Annons

Patienten, född 1926, led av kronisk lungsjukdom och hade en hjärtinfarkt 1994. Tretton år senare sökte han vård vid en hälsocentral i länet på grund av slemmig hosta och andfåddhet. Han undersöktes av en läkare, som bedömde tillståndet som en försämring i lungsjukdomen och skrev ut antibiotikum.

Ett år senare gjorde patienten ett återbesök och läkaren bedömde att han var i sitt normaltillstånd.

Samma år, i oktober 2008, blev patienten inlagd vid Östersunds sjukhus på grund av andningsbesvär. Utredningen visade hjärtflimmer och han skrevs ut fyra dagar senare.

Den åttonde januari 2009 togs han åter igen in på sjukhuset, på grund av andningssvårigheter. Han utvecklade ett tillstånd som tolkades som hjärtsvikt och avled en vecka senare.

Patientens döttrar har anmält läkaren för fel i vården till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De tycker att han varit ouppmärksam, skrivit ut fel mediciner samt ignorerat ett prov som var förhöjt och som togs vid första besöket angående eventuell hjärtsvikt.

Läkaren uppger att han lyckats bortsignera provsvaret, men menar på att han var uppmärksam på besvären eftersom det var han som bad om att provet togs. Vid återbesöket, vilket var andra och sista gången läkaren träffade patienten, mådde han ganska bra och hade haft effekt av medicinen.

Av utredningen framgår att ett prov togs vid första besöket på grund av svaga misstankar om hjärtsvikt. Trots att svaret visade onormala värden vidtog läkaren ingen åtgärd. Även om patienten mådde bättre vid nästa besök, hade läkaren tillgång till provsvaret, men lät bli att kontrollera det. Därför gör ansvarsnämnden en bedömning att läkaren varit oaktsam och inte fullgjort sina skyldigheter. Beslutet medför en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Mer läsning

Annons