Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren: Sjukvården skulle ha kontrollerat henne

Anette borde ha fått välja behandlingsmetod och sjukvården skulle ha kontrollerat att hennes graviditet avbrutits. Det säger läkare Gustaf Biasoletto Tjellström som jobbar på kvinnokliniken.

Annons
Om sjukvården behandlat Anette som hon beskriver så har man gjort fel. Det konstaterar Gustaf Biasoletto Tjellström som arbetar som läkare på Östersunds sjukhus. Han har inte varit med i behandlingen av Anette men säger att hon självklart skulle ha haft rätt att själv välja behandlingsmetod.
– Det ska vara upp till kvinnan själv att bestämma. Vi erbjuder båda alternativen men brukar föreslå en medicinsk abort i första hand eftersom den innebär färre risker.
Gustaf Biasoletto Tjellström berättar att det finns betydligt fler risker med ett kirurgiskt ingrepp som skrapning. Riskerna är inte stora men de finns.
– Om man inte är för långt gången i sin graviditet så kan man med minst lika gott resultat framkalla ett missfall genom att ge sådana här tabletter.
Han berättar också att många, till skillnad från Anette, föredrar den medicinska aborten just eftersom den kan utföras i hemmet.
Men Gustaf Biasoletto Tjellström säger också att Anette skulle ha kallats in för en kontroll efter tre veckor.
– Den som har gått igenom en sådan här behandling ska få komma till en barnmorska på hälsocentralen eller hit till gynmottagningen för att lämna ett graviditets- test.
Han menar att man i Anettes fall skulle ha upptäckt att graviditeten inte hade avslutats om ett sådant prov gjorts.
– Hon hade nog tur som inte fick en infektion när hon ändå gick så länge.

Mer läsning

Annons