Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren: Ingenting biter på den här handläggaren

/
  • Överläkare Ulf Kornerup är den som opererat Pernilla Nilsson. Han har inte mycket till övers för den som handlagt Pernillas ärende på Försäkringskassan. ”Hon bestämmer tvärt emot mina intyg”, säger Kornerup. Foto: Henrik Flygare

– Många handläggare på Försäkringskassan har en mänsklig syn, men alltför många är fyrkantiga och går väldigt noga efter lagens bokstav.

Annons

Det säger överläkare Ulf Kornerup på ortopedens ryggkirurgiska mottagning, som är den som opererat Pernilla Nilsson.

Mest anmärkningsvärt är att Pernilla Nilssons handläggare också har satt sig över honom som specialistläkare.

– Ja, det är mycket märkligt att handläggaren kan säga att Pernilla är frisk nog för att ta ett jobb. Det är duktigt av dem.

– Det vi alltid har gjort i våra läkarintyg, eller underlag för sjukskrivning som jag tror att det heter, det är att vi skriver medicinskt vad åkomman leder till. Sedan är det Försäkringskassan som bestämmer i slutändan.

– Men hur de då kan bestämma så här är en gåta för mig. Jag har specificerat i särskilda intyg, inte bara ett vanligt sjukintyg utan jag har skrivit som ett brev, där jag talar om fakta, att detta är kontraproduktivt och felaktigt att kasta ut Pernilla i något slags arbete.

– Hon har ett jobb som för närvarande inte är det lämpligaste, men det kan fungera längre fram när vi har gjort färdigt.

Ulf Kornerup säger att det handlar om några månader, sedan ska de ta bort skruvarna i ryggen och förhoppningsvis blir det då bättre.

Handläggaren på Försäkringskassan skriver i beslutet att läkningstiden efter en steloperation beräknas till fyra månader?

– Det är bra att tiden har kortats så mycket, det är vi väldigt tacksamma för inom verksamheten, säger har syrligt.

– Det grundar sig säkert på att jag har skrivit att den ”primära läkningen” tar fyra månader. Vi har en kontroll med röntgen efter fyra månader för att se hur det ser ut. Men helt läkt är det inte förrän efter ett år.

Ulf Kornerup menar att det är som att stånga mot en mur, Försäkringskassan tar inte fakta.

– Jag pratade med Pernilla i går (läs i tisdags ,LT:s anm) och här har bara handläggaren bestämt, ”så här är det, slut”.

Han förstår att Pernilla Nilsson är förtvivlad och han vet inte riktigt vad han ska kunna göra åt detta.

Läkarna använder en massa tid till att skriva intyg för att försöka hjälpa de som är sjuka, i stället för att använda tiden till ytterligare en operation.

Pernilla Nilsson är inte ensam, Ulf Kornerup skriver intyg till flera och tonen blir allt beskare efterhand.

– Men jag vet inte om intygen har någon effekt, på den här handläggaren vekar ingenting bita. Hon bestämmer tvärt mot mina intyg.

Han tror inte att Försäkringskassans läkare varit inkopplad, då borde en kontroll ha skett. De skulle inte gå på handläggarens linje i detta läge.

– Det tråkiga är att bestämmelserna drabbar dem som är opererade, de som är på väg mot någonting. Men det har trasslat lite, det måste göras en ny operation innan vi ser slutresultatet.

– Visst kan jag skriva fler intyg, men det är som att hälla vatten på en gås. Den här handläggaren har varit med länge, borde veta, kunna och förstå.

– Det är olika hur man tolkar detta, andra patienter med vettigare handläggare kan agera på ett annat sätt.

Han menar att läkarna är bakbundna, Försäkringskassan bryr sig inte om att patienterna har gjort en stor operation som kan raseras eftersom de inte får den återhämtning som de behöver.

– Försäkringskassan motverkar det vi gör.

Mer läsning

Annons