Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare vill att patienten själv ska betala ”blodbrevet”

Patienter som regelbundet lämnar blodprover för analys på dagvården på sjukhuset i Östersund borde själva betala verksamheten på något sätt.

Annons

Det tycker överläkare Lennart Vestin på medicinkliniken som skrivit ett brev till landstingsledningen i frågan.

– Vi har ett stort antal patienter som regelbundet lämnar blodprover, det gäller patienter med blodsjukdomar av olika slag, skriver han, många lindriga men många allvarliga.

Han pekar på att distriktsläkarna inte vill sköta detta. Det är mycket jobb som går åt till verksamheten.

Det handlar om att bedöma de olika blodproverna, exempelvis sjunkande trombocyter, sjunkande eller allt för höga vita blodkroppar där det behövs en hematologisk kompetens, alltså en person studerat blodet och dess sjukdomar.

Beslut ska fattas om när exempelvis cytostatika (cellgifter) ska ges, om doser ska öka eller minskas. Doktorn ska skriva anteckningar i journalen och skicka recept till patienten.

Två läkare delar på den här verksamheten.

– Det är svårt att beräkna tidsåtgången, men jag skulle uppskatta till cirka tre timmar per dag, skriver Lennart Vestin. Det är omkring 60 bedömningar per vecka. Sammanlagt är det omkring 200 patienter som kontrolleras.

– Jag tycker att den här verksamheten ska betalas på något sätt av patienten. Jag tycker kostnaden för läkartiden och bedömningarna bör motsvara ett halvt mottagningsbesök. Förutom läkarens arbete innebär varje sådant här ”blodbrev” arbete för sjuksyster och sekreterare.

Mer läsning

Annons