Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnas efter felbedömning av hjärtbesvär

En distriktsläkare i länet får en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha feltolkat en 78-årig mans hjärtbesvär. Mannen avled senare i akut hjärtstopp.

Annons

78-åringen uppsökte hälsocentralen då han känt ett tryck över bröstet, ont i bröstrygg och nacke samt domningar i händerna. EKG togs och visade låg hjärtrytm.

Distriktsläkaren bedömde att besvären troligen berodde på muskelvärk och att den låga hjärtrytmen krävde fortsatt utredning. Dagen efter mådde mannen bättre men en vecka senare avled han i akut hjärtstop. Obduktionen visade en perforation i hjärtmuskulaturen.

Mannens son anmälde händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Sonen ställer sig frågande till den Lex Maria anmälning som också gjordes. I utdraget av anmälan stod att 78-åringen fått ett erbjudande om remiss till hjärtkliniken för att han hade fel på hjärtat. "Hur kan man som läkare erbjuda en remiss till en patient som har hjärtproblem, skickar man dom inte bara vidare direkt på lasarettet", skriver sonen i anmälan. Sonen är också kritisk till att 78-åringen fått medicin som enligt informationstexten inte ska ges till personer med hjärtproblem.

I svaret på anmälan skriver läkaren att mannen avböjde en akut remiss till sjukhuset. Läkaren gjorde också bedömning att mannen hade nervmuskulära besvär efter ansträngning när mannen arbetat på gården.

HSAN gör bedömning att resultatet av EKG-testet borde ha föranlett vidare utredning. De konstaterar också att ord står mot ord vad gäller erbjudandet om en remiss. HSAN menar ändå att läkaren borde ha remitterat 78-åringen akut till sjukhus och hävdat att det var nödvändigt. HSAN anser att läkaren inte fullgjort sina skyldigheter och ger därför läkaren en varning.

Mer läsning

Annons