Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare stoppas från att göra extraknäck

Nu dras tumskruvarna åt för landstingsanställda som har bisyssla. Dessutom ska jourkompberget på närmare 87 000 timmar, till en kostnad på närmare 40 miljoner, minskas avsevärt.

Annons

Från årsskiftet får var och en ha max 200 timmar. I dag kan en läkare ha 3 000 timmar, en kostnad på 1,3 miljoner.

– Regelverket för bisyssla är inte så mycket annorlunda, utan hur vi följer det, säger personalchef Björn Ahlnäs. Det blir en tydlig skärpning där cheferna ska bedöma bisyssla utifrån olika kriterier som förtroendeskadligt, arbetshindrande eller konkurrerande.

Han menar att det är klart att när landstinget ska gå in i en konkurrenssituation, i och med vårdvalet, blir de mer noga med att värna den egna kompetensen och varumärket.

– Vi måste vara rädda om vårt förtroende hos allmänheten, säger han.

Nu kan man alltså inte som läkare ta ut jourkompen för att arbeta som stafettläkare någon annanstans?

– Det innebär inget förbud, men mer stingens i prövningen, säger Björn Ahlnäs vidare. Cheferna ska bli bättre på att bedöma om det är skadligt för landstinget.

– Det kan handla om en konkurrerande verksamhet när vi går in i vårdvalet eller att de är ute hos någon annan aktör och agerar på ett sätt som stör vårt förtroende. Det kan även vara så att de arbetar hos andra så mycket att det påverkar dem att kunna göra ett bra jobb hos landstinget.

I oktober 2008 hade läkarna ett jourkompberg på 86 744 timmar vilket motsvarade runt 36 miljoner. I dagens värde skulle det handla om någon miljon ytterligare.

Läkaren med mest jourkomp har 3 000 timmar, vilket motsvarar nästan två årslöner eller runt 1,3 miljoner, då läkaren i det här fallet har en månadslön på 55 000 kronor.

Men Annica Sörensdotter, landstingets ledningsstab personal, säger att siffrorna har förbättrats sedan de nya reglerna togs fram i mars månad.

– Om allt fungerat borde timmarna ha minskat i värde då läkarna tagit ut dem på olika sätt i ledighet eller pengar, säger hon. För från årsskiftet får de inte ha mer än 200 timmar.

Hon säger att det varierar väldigt mycket mellan läkarna, alla har inte över 200 timmar, men det finns några få som har väldigt många timmar.

Att reglerna kring jourkompen stramas åt är av ekonomisk art. Timmarna blir också mer värda vid varje löneöversyn, något som inte landstinget tycker de ska ha.

De flesta läkarna har 100-procent tjänst, men har de mycket jour och beredskap ger det tid som måste läggas ut så de klarar arbetstidslagen och kravet på vila.

När reglerna stramas åt kan det hända att de anställda kommer att nekas bisyssla. Men det går heller inte att samla på sig jour och beredskapstid för att arbeta någon annanstans som påverkar landstinget negativt.

Redan nu har en del läkare hittat andra anställningsformer för att kunna vara lediga för att förkovra sig eller ha en bisyssla. De får helt enkelt en anställning enligt ett konceptavtal.

I dag finns sådana avtal i Strömsund och i Sveg.

Vid årsskiftet kommer revisorerna att göra en granskning kring hur bemanningsordningen ser ut på Östersunds sjukhus. Någon total översyn har inte gjorts sedan 1998, men en granskning av Barn, Kvinna, Kirurg och Ortopedi gjordes 2006.

Rapporten beräknas vara klar månadsskiftet mars/april nästa år.

Mer läsning

Annons