Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare opererade in stor titanplatta i Mattias ben – helt i onödan

/
  • Läkarna på Sunderbyns sjukhus gjorde inget åt Mattias Lönns trasiga knä. Däremot lagade de ett lårbensbrott som inte fanns.  ”Det kommer att bli rejält dyrt för landstinget i Norrbotten”, säger han efter misstaget.   Foto: Henrik Flygare
  • En titanplatta med nio rejäla skruvar sitter nu i Mattias ben.   Foto: Privat
  • Läkarna på Sunderbyns sjukhus gjorde inget åt Mattias Lönns trasiga knä. Däremot lagade de ett lårbensbrott som inte fanns.  ”Det kommer att bli rejält dyrt för landstinget i Norrbotten”, säger han efter misstaget.   Foto: Henrik Flygare

Läkarna på Sunderbyns sjukhus gjorde inget åt Mattias Lönns trasiga knä. Däremot opererade de ett lårbensbrott som inte fanns. Nu får han livet ut dras med en stor titanplatta och nio skruvar i benet.

Annons

Under en skotertävling i Luleå förra fredagen blev Mattias Lönn från Brunflo påkörd av en annan tävlingsförare. Det var en rejäl smäll och Mattias kördes i ambulans till sjukhuset i Sunderbyn utanför Luleå. Efter en första röntgenundersökning så konstaterade läkarna att han hade drabbats av ett lårbensbrott.

– Jag klagade över att jag hade ont i knäet men det var aldrig något snack om saken, de hade bestämt sig för att det var en fraktur i benet. Vad gör man om en läkare säger att man har brutit sitt ben? Det är klart att man tror att de har rätt.

I söndags opererades Mattias Lönn. En cirka 2,5 decimeter lång platta av titan skruvades fast i lårbenet med nio rejäla skruvar. Mattias fick ligga kvar på Sunderbyns sjukhus ytterligare två dagar innan han kunde transporteras sjukhuset i Östersund.

– På onsdag ringde de från sjukhuset i Sunderbyn och berättade att de hade gjort ett misstag. Det fanns ingen fraktur på benet.

Mattias Lönn berättar att han knappt kunde tro att det var sant.

– Jag blev mest chockad när jag fick höra det. Man tror ju inte att det är sant att de kan göra en sådan här operation på ett ben som inte är brutet.

Följden av misstaget är att Mattias Lönn måste ha sitt ben i sträck i sex veckor. Först därefter kan hans skada i knäet behandlas.

– Det är under all kritik det som har hänt. Det är jag som får lida men det kommer att bli rejält dyrt för landstinget i Norrbotten.

Mattias Lönn berättar att de ansvariga vid Sunderbyns sjukhus har lämnat in en Lex Maria-anmälan efter händelsen. Men han tänker också driva ärendet på sin kant för att få allt utrett ordentligt.

Exakt hur misstaget har kunnat ske har Mattias Lönn inte fått veta. Läkaren på Sunderbyns sjukhus som först bedömde röntgenbilderna har sagt att det verkade vara ett brott på lårbenet. Men vid en andra bedömning har samma läkare konstaterat att bilderna faktiskt inte visar något brott. Den opererande läkaren har bara gått på röntgenläkarens utlåtande och skruvat fast titanplattan.

– Jag vill inte hänga ut någon speciell för det här. Det är ett stort misstag och jag är ju den som får ta smällen. Men jag har hört att de redan nu har ändrat sina rutiner och då har det ju kommit något gott ur händelsen.

Mattias Lönn berättar också att man inte kommer att ta bort titanplattan. Den sitter där den sitter, förmodligen livet ut.

Mer läsning

Annons