Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade inflammerad blindtarm hos gravid

En läkare från Jämtland får kritik för att hon trots tydliga tecken missat att en gravid kvinna led av en blindtarmsinflammation.

Annons

Händelsen inträffade förra året då en kvinna i 20-årsåldern besökte en hälsocentral i länet för att hon hade mycket ont i magens nedre del på höger sida. Kvinnans som var gravid i 20:e veckan undersöktes både av en barnmorska och av en läkare. Barnmorskan kunde inte koppla smärtorna till graviditeten varefter läkaren tog över för att göra en undersökning.
Enligt den gravida kvinnans berättelse avfärdade läkaren helt att det kunde vara blindtarmen som orsakade den svåra smärtan. Läkaren gissade i stället att smärtan kom från ryggen. Patienten fick instruktioner för sjukgymnastik och en rekommendation att återkomma nästa vecka.
Redan samma kväll blev den gravida kvinnans smärtor värre och hon åkte in till akuten på Östersunds sjukhus. Där konstaterades att hon led av en akut inflammation i blindtarmen och att organet var på väg att brista. Ärendet anmäldes till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Läkaren tycker inte att hon har handlat felaktigt utan anser att hon har gjort en noggrann undersökning av den gravida kvinnan men att det inte gick att upptäcka några tydliga symptom som pekade på att blindtarmen skulle vara orsak till smärtorna. Läkaren påpekar också att hon uppmanade sin patient att söka vård om läget försämrades.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser däremot att den kvinnliga läkaren har gjort fel. Myndigheten tycker att läkaren har handlat fel genom att avfärda tankarna på en blindtarmsinflammation utan att undersöka saken närmare. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser därför att läkaren har varit oaktsam och delar ut en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Mer läsning

Annons