Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare: Medicinerna kan ha orsakat kvinnans död

Enligt svensk expertis är det möjligt att kvinnan på campingen kan ha avlidit på grund av förgiftning av olika mediciner. Enligt norsk expertis är det mycket osäkert att det är dödsorsaken. Under torsdagens rättegång utfrågades rättsläkaren och en norsk professor i tingsrätten.

Annons

I går var det den tredje rättegångsdagen mot den 48-årige norrmannen som står inför rätta misstänkt att ha orsakat sin sambos död.

En rättsmedicinsk läkare från Umeå Susan Sprogöe-Jakobsen och Jörg Mörland professor vid det norska Folkhälsoinstitutet vittnade som sakkunniga.

Susan Sprogöe-Jakobsen, som gjort den rättsmedicinska utredningen på den döda kvinnan, konstaterar att det inte finns några tecken på att kvinnan varit sjuk.

Blodprover som analyserats visar att hon hade olika medicinska preparat i blodet, bland annat olika smärtstillande medel.

Sprogöe-Jakobsen redogjorde också för skador på kvinnans kropp, blåmärken, sår, bristningar på olika delar av kroppen och i underlivet.

– Vilken slutledning gör du av fynden? frågar åklagare Stig Andersson.

– Skadorna har inte gjort att hon avlidit. Jag kan tänka mig en viss blodförlust utifrån skadorna men det har inte varit dödligt, säger Susan Sprogöe-Jakobsen.

Men en kombination av de olika medicinska preparat som fanns i kvinnans blod kan vara orsak till hennes död, menar rättsläkaren.

– Men jag vet inte hur kvinnan har fått i sig dessa, säger hon.

När det blev dags för 48-åringens försvar att ställa frågor undrade en av försvarsadvokaterna, Jan-Christian Elden, med vilken grad av säkerhet rättsläkaren gör bedömningen att döden kan ha orsakats av en kombination av olika preparat.

– Den tredje nivån, säger Susan Sprogöe-Jakobsen.

Det vill säga att det ”talar för” att en kombinationsförgiftning är orsaken, enligt graderingen som svenska rättsläkare använder i sammanhanget.

Senare på eftermiddagen ringdes Jörg Mörland, professor vid det norska Folkhälsoinstitutet, upp från rättsalen och hördes via telefon. Han har granskat den svenska obduktionsrapporten och har kommit fram till att det är osäkert att medicinerna i kvinnans blod var dödliga.

Jörg Mörland redogör hur medicinska ämnen i blod, de som fanns i den döda kvinnans blod, påverkas av att en person dör och att mängden varierar beroende på vilket slags läkemedel som intagits, hur stor mängd och hur lång tid det gått mellan dödsfall och obduktion.

– Det är ingen särskild hög sannolikhet att det skett en förgiftning i det här fallet, säger Jörg Mörland.

När det blir åklagarens tur att ställa frågor undrar Stig Andersson om blandningen mediciner kvinnan haft i blodet är anmärkningsvärd.

– Blandningen är inte vanlig, säger Jörg Mörland.

Rättegången kommer att hålla på i sammanlagt nio dagar.

Mer läsning

Annons