Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare fortsatt hetaste jobbet

Läkare och specialutbildade sjuksköterskor har som vanligt en ljus arbetsmarknad framför sig. Lågutbildade inom många yrken riskerar däremot att hamna i långvarig arbetslöshet, varnar Arbetsförmedlingen.

Annons

Sammantaget konstaterar Arbetsförmedlingen i sin Yrkeskompass för 2010 att det nu syns ett ljus i tunneln för många yrkesområden. Trenden med en vikande sysselsättning upphör i många branscher och under andra halvåret kommer till och med en uppgång på en del håll.

På årets heta lista, alltså bristyrkena på arbetsmarknaden, står som vanligt läkare överst. Därefter kommer gymnasielärare i yrkesämnen och sjuksköterskor med specialutbildning.

På den iskalla listan finns vårdbiträden, receptionister och barnskötare. De enda med längre utbildning på den listan är biologer, journalister och fotografer.

Men det finns ett par grupper som har ännu sämre ställning och som riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet oavsett hur mycket konjunkturen svänger uppåt. Den ena är de anställda inom industrin som nu friställts och som har en kort yrkesutbildning. De kommer knappast att få nya jobb inom industrin, enligt Arbetsförmed- lingen. Den andra gruppen är ungdomar som lämnat gymnasiet utan kompletta betyg. Även de kommer att få det mycket tufft, även i en högkonjunktur.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att behövas politiska åtgärder för att inte dessa och andra grupper ska hamna i samma långvariga strukturella arbetslöshet som förekom på 1990-talet.

– Regeringen har redan infört en del drivkrafter genom jobbskatteavdraget och förändringar av a-kassan. Men frågan är om det inte behövs ett kunskapslyft för den relativt stora grupp som befinner sig under minimistrecket på arbetsmarknaden – en avklarad gymnasieutbildning. Bland dem finns också en del stora invandrargrupper, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har åtgärder för de här båda grupperna redan påbörjats.

Mer läsning

Annons