Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare dokumenterade inte skador

En helg början av februari kom polisen med tre misshandlade till sjukvården. Skadorna behövde dokumenteras för polisutredningen.
Men sjukvårdens svar var nej.

Annons

Polisen behövde få dokumentation över misshandelsskadorna som uppstått då tre personer drabbat ihop. En av personerna var anhållen för misshandeln och de två andra var målsägande i fallet.
Tider var bokade med distriktsläkaren, men under helgen ringde sjukvården tillbaka och meddelade att distriktsläkaren inte tog emot någon av de tre.
Anledning: distriktsläkarna har beslutat att inte behandla/ta emot misshandlade under veckoslutet då detta tar för mycket tid och dokumenteringen ställer för höga krav.
I det här fallet bad sjukvården att de tre skulle återkomma för dokumentation under måndagen i stället.
Polisen reagerar nu starkt mot detta, och undrar om detta verkligen är en vedertagen policy från sjukvårdens sida.
Länspolismästare Stephen Jerand skriver till landstingsrådet Robert Uitto för att ta reda på om detta verkligen stämmer:
"Jag hoppas verkligen att detta är en engångsföreteelse och inte ett kvalitetstecken på sjukvården av i dag".
Vidare betonar han vikten för polisen att få skador dokumenterade för deras utredningar redan i ett tidigt skede.
Tommy Renström, chef för primärvården förnekar att det inom sjukvården skulle finnas en sådan policy som händelsen beskriver.
– Vi har klara skriftliga rutiner kring detta. De innebär att man bokar tid med distriktsläkaren för dokumentation – och om inte de har möjlighet så går man till akuten, säger han.
Vad som hänt i just det här fallet kan han inte svara på i nuläget. Han väntar fortfarande på kompletterande uppgifter gällande fallet.
– Men jag har varit i kontakt med den aktuella läkaren som jobbade då och denne känner inte till incidenten, säger han.

Mer läsning

Annons