Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunkturen slår mot hotellmarknaden

Konjunkturen för flera hotellkedjor har börjat vika. Trenden har ännu inte nått länet men en nedgång är förmodligen att vänta.

Annons
Efter en stark inledning av 2008 märkte flera hotellkedjor i mitten av sommaren att konjunkturen började mattas av. Men än har svängningen inte märkts i Jämtlands län.
Elisabeth Richardsson är marknadsansvarig på turistbyrån och har koll på statistiken när det gäller antalet gäster som bott på hotellen i Östersunds kommun. Hon berättar att antalet gästnätter har ökat kraftigt under årets åtta första månader. Perioden januari till augusti har ökningen legat på hela 13 procent jämfört med samma period förra året.
Men trots den positiva statistiken tror Elisabeth Richardsson att hotellen kommer att märka en minskning framöver. Åtminstone på vissa områden.
- Jag tror absolut att den här nedgången kommer att märkas på konferensmarknaden. Däremot är privatmarknaden lite svårare att förutspå.
Fredrik Åström är marknadschef på Scandic Östersund city och bekräftar uppgången hittills i år. Att det börjat vika på andra håll i Sverige har han hört men säger att det är svårt att sia om den lokala utvecklingen.
- Östersund ligger lite senare i kurvan än storstäderna. Ibland märks de här svängningarna inte alls här.
Men även om det inte ser så illa ut i dagsläget så säger Fredrik Åström att det kan vända snabbt.
- Affärsresandet bokas på en väldigt kort horisont. Om ett företag börjar strypa sina utgifter så kan det slå om snabbt.
J Affärsresandet bokas på en väldigt kort horisont. Om ett företag börjar strypa sina utgifter så kan det slå om snabbt.
Fredrik Åström, marknadschef Scandic Östersund city
J Jag tror absolut att den här nedgången kommer att märkas på konferensmarknaden.
Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig turistbyrån Östersund

Mer läsning

Annons