Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenheter omvandlas till bostadsrätter

/
  • Tre hyresfastigheter i Östersund kan snart vara omvandlade till bostadsrätter, det handlar om 280 lägenheter.

Fastighetsbolaget Akelius planerar att ombilda närmare 300 hyreslägenheter i centrala Östersund till bostadsrätter.

Annons

– Vi har hört att intresset finns från hyresgästerna, säger Petra Wiklander på Akelius.

Tre hyresfastigheter i Östersund och på Frösön är på väg att ombildas till bostadsrätter.

Två mindre på Frösön och en större som ligger längs Grundläggargränd, Ängegatan och Brunflovägen.

Det handlar om minst 280 lägenheter och räknas som en av de största bostadsrättsombildningarna i Östersund på många år – om det går igenom.

Enligt Petra Wiklander är det hyresgästerna själva som har hört av sig till fastighetsbolaget.

– Vi har hört att det finns ett intresse från flera av hyresgästerna och vi har precis haft ett första informationsmöte.

Men det är inte upp till Akelius om fastigheterna övergår till rena bostadsrätter. Det är hyresgästerna själva som tar det avgörande beslutet.

– Två tredjedelar måste säga ja för att det ska kunna bli av. Det hänger alltså helt och hållet på hyresgästerna själva, säger Petra Wiklander.

Det brukar ta från ett halvår upp till 1,5 år innan sådana här bostadsomvandlingar blir verklighet.

Bo Wallskog, länsbostadsdirektör på länsstyrelsen, konstaterar att det kan komma att bli den mest omfattande ombildningen i länet om Akelius fastigheter i framförallt centrala Östersund blir av.

– Jag känner inte till att vi har en så pass stor omvandling i länet, säger han.

Det gör inte hyresgästföreningen heller.

– Det är faktiskt inte så vanligt. Möjligen har vi sett några mindre fastighetsägare med tre fyra lägenheter som har omvandlats till bostadsrätter, men det är ovanligt att större fastighetsbolag som Akelius och Fabös gör det, säger Hasse Dahl, förhandlare på hyresgästföreningen i Östersund.

– Det är synd om det blir fler bostadsrätter, men det är inget som vi i hyresgästföreningen kan göra något åt, säger han vidare.

Synd?

– Det är alltid bra om det finns hyreslägenheter. Framförallt i Östersund där det i dag knappt finns något att hyra i dag.

Visserligen, påpekar Hasse Dahl, planeras och byggs det nu hyreslägenheter i bland annat Valhall och i Torvalla, men det räcker inte.

– Bostadsrättspriserna är jättehöga i dag och även om det byggs hyresrätter så kommer priset att vara högt. Så är det med nybyggda hyreslägenheter.

Mer läsning

Annons