Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddat för Skogs-EM i Östersund

/
  • Birgitta Norlin, Anne-Marie Fredriksson och Johanna Snell hade precis testat spåren och skjutvallen. Johanna Snell konstaterar att tävlingarna är viktiga men att kringarrangemangen bidrar till en hel del nätverkande med andra skogskollegor.
  • Martin Bodenstein från Meklenburg i Tyskland har deltagit i Skogs-EM sedan 1995. Han ser tävlingarna som ett ypperligt sätt att lära sig nya saker genom kontakter med kollegor från andra delar av Europa.
  • Tisdagen var träningsdag inför tävlingarna på onsdag. Skogs-EM har nästan 1 000 deltagare från ett 20-tal nationer.
  • Ett 20-tal nationer gör upp i tävlingen Skogs-EM 2011. Den som vill vara med måste ha någon form av skoglig anknytning.

För 43:e gången ordnas den anrika internationella tävlingen Skogs-EM i skidåkning. För andra gången i Sverige. Och för första gången i Östersund.

Annons

Det handlar inte om ett renodlat idrottsevenemang. Skogs-EM i skidåkning är så mycket mer än bara en tävling. Ett arrangemang för alla européer med någon form av skoglig anknytning.

– Jag skulle beskriva det som ett socialt arrangemang för folk i skogsbranschen, förklarar Lisa Engman som är projektledare för årets tävling.

Hon berättar att Skogs-EM, förutom tävlingarna i skidskytte, även innehåller utflykter och studiebesök för de nästan 1 000 deltagarna från 20-talet europeiska länder. En viktig funktion med evenemanget är nämligen utbyte av kunskap.

– Nätverkandet är en viktig del. Att människor från olika länder får träffas, lära känna varandra och byta erfarenheter, säger Lisa Engman.

Skogs-EM ordnas varje år i något europeiskt land. Sverige har stått värd en gång tidigare, Falun 1986, men i år var det alltså dags för Östersund. Tävlingsdelen i Skogs-EM äger rum på Östersunds skidskyttearena. Onsdag och fredag är tävlingsdagar vilket innebar att tisdagen ägnades åt en hel del träning. Både skidåkning och skytte.

– Det var tungt i spåret och det gick jättedåligt på skjutvallen. Men jag får väl se det som att generalrepet gick dåligt och att det kommer att gå bra på tävlingarna i stället, säger Johanna Snell från Östersund som är en av deltagarna.

Martin Bodenstein från Meklenburg i nordöstra Tyskland är en veteran i Skogs-EM. Han har varit med i tävlingen sedan 1995 och anser att arrangemanget är ett bra sätt att träffa kollegor och dra lärdomar om hur skogsbruk bedrivs i andra regioner och länder.

– Jag tror till exempel att vi kan lära oss en del om sättet att jaga här. Det är en enklare och mer naturlig jakt på ett sätt. Man går ut och skjuter ett vilt och sedan tar man reda på det och äter upp det. I Tyskland är jakt ofta en stor apparat med mycket tradition där det ska skrytas om hur stora djur man har skjutit och så vidare.

Samtidigt tror Martin Bodenstein att svenskt skogsbruk har en hel del att lära av det tyska när det handlar om att ta hand om ekosystemen på ett bra sätt.

Mer läsning

Annons