Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkvärd vann strid om sjukersättning

Att ta på sig ett begränsat antal uppdrag per år som kyrkvärd innebär inte att man höjer sin arbetsförmåga så att sjukersättningen rubbas.

Annons

En kvinna i 60-årsåldern får därmed rätt i kammarrätten mot försäkringskassan.
Kvinnan har halv sjukersättning och frågan gällde om hennes åtagande som kyrkvärd innebär att hon därmed uppvisat en arbetsförmåga som överstiger 50 procent.
I kammarrätten argumenterade hon för att uppdraget som kyrkvärd inte är ett arbete utan ett förtroendeuppdrag och en fritidssysselsättning.
Det handlade om fem, sex uppdrag per år. Försäkringskassan hävdade att det var frågan om cirka tio uppdrag per år och ville sänka sjukersättningen till en fjärdedel.
Men kammarrätten går på kvinnans linje.
Även om utrymmet är mycket litet för personer med nedsatt arbetsförmåga när det gäller att ha förtroendeuppdrag, så är omfattningen på kvinnans uppdrag som kyrkvärd vid gudstjänsterna inte att jämställa med arbeten på arbetsmarknaden.
Kammarrätten ändrar därmed på en tidigare dom i länsrätten och beslut i försäkringskassan. Kvinnan är berättigad till halv sjukersättning under tidsbegränsad period, slår kammarrätten fast.

Mer läsning

Annons