Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylbehandlingen räddade livet på Emmy

/
  • ”Tack vare kylbehandling på Östersunds sjukhus räddades lilla Emmy till livet”, säger mamma Malin Heljeback och kramar om sin lilla dotter.

Hjärtat stod still när lilla Emmy föddes för snart tre månader sedan. Tack vare duktiga läkare och kylbehandling kunde hennes liv räddas.

Annons

Malin Heljeback ger sin snart tre månader gamla dotter Emmy mat. De ser riktigt harmoniska ut i den nyrenoverade lägenheten på Frösön.

Men Emmy var nära att förlora livet redan på förlossningsbordet. Med hjälp av ett duktigt vårdteam av läkare och barnmorskor gick allt bra till sist, detta tack vare den kylbehandling som kan ges på Östersunds sjukhus. LT berättade om den i förra veckan.

– Det var en normal graviditet, allt gick som det ska. Mitt på dagen den 9 december förra året fick jag värkar, berättar Malin Heljeback.

Malin och Mattias Ajdert skulle äntligen bli föräldrar.

Väl inne på BB hade hon jättetäta värkar, barnmorskan tittade på hennes CTG-kurva och såg att hjärtfrekvensen på barnet ströps.

Kurvan var nere på 45–50 i stället för normala 140–150.

– Trots att jag arbetar på sjukhuset hade jag aldrig sett en sådan maskin tidigare så jag förstod inte riktigt vad det betydde, berättar Malin Heljeback.

– När barnmorskan hade läst av kurvorna igen på papper, sades ingenting. Men vi fick byta rum och hon pratade med andra barnmorskor på plats.

Efter kanske 10–15 minuter var rummet fullt av läkare och annan expertis. Ändå tog det ett tag innan de förstod vad som var fel.

– Det visade sig att moderkakan var missbildad och värkarbetet gjorde att livmodern ströps och Emmy fick inte tillräckligt med syre.

Barnmorskan sa att nu var det kritiskt för barnet. De sprang med Malin till operation.

– Det var en sådan där blåljusupplevelse som man bara har sett på tv, säger hon, när allt stannade upp för att släppa fram oss.

På operation möttes de av teamet som skulle söva och göra kejsarsnitt.

Malin vaknade på intensivvårdsavdelningen samtidigt som de förberedde Emmy i kuvös.

– Inom en timme hade de lagt henne på kylbädd och det avgjorde allt, säger Malin. Därefter flögs hon till Umeå medan vi blev kvar i Östersund.

Mattias och Malin fick åka med ambus till Umeå nästa morgon, men de hade fått beskedet att Emmy hade stabil hjärtfrekvens under resans gång.

– Men vi hade haft en jobbig natt, vi sov ingenting. Det var en blandad känsla av skräck och glädje.

– För mig som förstföderska var detta en traumatisk upplevelse. Först chocken och sedan att vakna utan barn och utan mage.

Det tog sex dagar innan Malin och Mattias fick hålla sitt barn för första gången på grund av infektionsrisken.

Hon kyldes ner först till mellan 33 och 35 grader under 72 timmar och sedan skulle barnet värmas upp sakta igen till normal kroppstemperatur.

De blev kvar i Umeå i nio dygn, första två dygnen fick Malin ligga inne på BB eftersom hon behövde smärtstillande efter kejsarsnittet.

Därefter fick de nyblivna föräldrarna bo i en liten lägenhet utanför prematuren så de kunde vara nära sitt barn.

Risken var stor för att Malin skulle få förlossningsdepression också, men tack vare fantastisk personal i Umeå och Östersund har hon klarat sig väldigt bra.

– Nu har vi landat och fått till en någorlunda bra vardag som fungerar, säger hon. Jag är verkligen tacksam över att det fanns rätt kompetens på sjukhuset.

Det blev några jobbiga veckor när de väl var hemma igen. Emmy skrek konstant hela tiden.

Men i dag är hon en snäll tjej som sover 5–6 timmar varje natt. Enligt uppföljningar på barnhabiliteringen och hos barnläkare så utvecklas Emmy precis som hon ska.

Mer läsning

Annons