Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyla – till glädje och besvär

/
  • Tom Kirseä var en av mycket få skidåkare som trotsade kylan och gav sig ut längs ÖSK:s spår under torsdagsförmiddagen. ”Tack vare andningsmasken så går det bra att åka även när           det är riktigt kallt. I går var jag  i Brunflo och åkte när det var minus tjugofem, men jag tror gränsen går där någonstans. Snön blir otroligt kärv att köra på vid så här låga temperaturer”, säger han. Foto: henrik Flygare
  • Det finns de som trivs alldeles utmärkt i kylan, och hunden Zeke är definitivt en av dem. ”Han sover helst på balkongen hela natten, vill han in så gnyr han lite så att vi vaknar och kan släppa in honom. Men det händer nästan aldrig”, säger husse Andreas Lindström.
  • Efter en hektisk morgon är det dags för förmiddagskaffe för bilbärgarna Iver Årvåg och Jocke Nilsson på Aarvags bilbärgning. ”Det blir alltid mycket jobb för oss när temperaturerna blir extrema, det gäller både på vintern och sommaren”, säger Iver.
  • William Cederberg och Anton Dahlin räknar ut att de har ägnat ungefär tjugo timmar åt att bygga sin fina snögrotta under jullovet. Att stanna inne bara för att det är kallt ute är inte deras melodi. ”Här inne är det ganska varmt och skönt, det är bara när man ska gå hem och äta lunch som man kanske fryser lite”, säger Anton.

Rimfrost i skägget, knarrande snö, täckbyxor, dunjackor, och bilar som vägrar att starta. Kylan har verkligen slagit klorna i länet under de senaste veckorna, ett faktum som både kan ställa till besvär och vara till glädje.

Annons

Vintersäsongens längsta temperatur uppmättes under natten till torsdag i Hemavan i södra Lapplandsfjällen, -40,8 grader.

Nästan lika kallt var det även på vissa håll här i Jämtlands län, SMHI uppmätte en temperatur på -40 grader i Handöl, -39 grader i Anjan och vid en station väster om Duved var det strax under -37 grader.

Det finns alltså en uppenbar förklaring till att det är glest mellan skidåkarna när vi besöker spåren vid Östersund stadion, men till slut kommer en väl påklädd man skidandes med god fart. Tom Kirseä syns knappt bakom sin andningsmask, och ögonfransarna är fulla av rimfrost.

– Det går faktiskt riktigt bra att träna även när det är runt tjugo minus, speciellt om man har en värmeväxlare som jag har. Det gör en skillnad på cirka tio grader. Bara man rör på sig hela tiden så funkar det, även om glidet inte är något vidare när det är så här kallt, säger Tom Kirseä innan han stretar vidare i jakten på Vasaloppsformen.

Att det blir kallt i Jämtland på vintern är knappast någon nyhet, men det är ganska ovanligt att det blir så här kallt under en så lång sammanhängande period och så här tidigt på säsongen.

– Kombinationen nysnö och klart väder utan mycket vind gör att det undre luftlagret blir kallare och kallare, eftersom solen inte förmår värma upp så här års. Den kalla luften är tyngre än den varma och rinner ner i dalgångarna som blir riktiga ”köldhål”, förklarar John Ekwall på SMHI.

Den lägsta temperaturen som SMHI registrerat i Jämtlands län är -47,7 grader, det var vid Storsjö kapell den 10 januari 1987.

Kylan ställer förstås till en hel del problem, med allt ifrån sönderfrusna ledningar till bilar som vägrar att starta.

Bilbärgarna har bråda dagar, och Iver Årvåg och hans kollega Jocke Nilsson har varit ute sen tidig morgon för att hjälpa lastbilar och vanliga bilar som antingen klarar sig med starthjälp eller får bogseras från platsen där de stannat.

– Riktigt kallt väder som det här betyder mycket jobb för oss, det är batterier som strejkar och bränslesystem som fryser, säger Iver Årvåg.

Men högtryck och kyla är självklart inte bara problem - med rätt kläder, eller päls, är det inga problem att ha kul utomhus.

– Här inne är det varmt, så det är ingen fara, säger William Cederberg, som tillsammans med kompisen Anton Dahlin har tillbringat hela veckan med att gräva en stor snögrotta.

Ännu mer förtjust i kylan är kanske hunden Zeke, som är av rasen alaskan malamute.

Han sover helst på balkongen, även när termometern visar ner mot minus trettio grader.

Mer läsning

Annons