Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor med urinläckage kan få hjälp via internet

/
  • Flera studier ingår i inkontinensprojektet som ska pågå till 2012. Det är sju personer inblandade, en blandning av läkare, psykologer, uroterapeut och sjukgymnast, varav fem forskare. Eva Samuelsson är en av dem. – Inkontinens är ett mycket vanligt problem, men det är få som söker hjälp, säger hon.

Nu startar den första studien om behandling av inkontinens hos kvinnor via internet.

Huvudansvarig för studien är docent Eva Samuelsson från Ås.

Annons

LT har tidigare berättat om Eva Samuelssons doktorsavhandling som handlar om urininkontinens bland kvinnor, där hon följt 500 kvinnor i Östersund under en femårsperiod.
Hon arbetar som distriktsläkare i Krokom och stöter ständigt på detta problem och det resulterade i att hon startade ett projekt tillsammans med två distriktssköterskor.
Men hon ville hitta ett enklare sätt för att kunna erbjuda hjälp till så många kvinnor som möjligt. Då började samarbetet med Göran Umefjord, distriktsläkare i Härnösand som skrivit en avhandling om att fråga doktorn på nätet.
På nätet kan man vara anonym och det är där KBT, kognitiv beteendeterapi, kommer in. Nu startar forskare vid Umeå universitet den första studien om behandling av inkontinens hos kvinnor via internet.
Projektet tät.nu ska också, i samarbete med Linköpings universitet, utvärdera KBT som komplement till olika träningsprogram vid inkontinens.
– Inkontinens är inte en dödlig åkomma. Men den kan påverka livskvaliteten rejält och medför också höga samhällskostnader för inkontinensskydd. Därför är det viktigt att utveckla behandlingsmetoder som kan hjälpa många till en rimlig kostnad, säger Eva Samuelsson.
– Vi har i tidigare studier sett att 7-9 procent av alla vuxna kvinnor har så stora besvär att de önskar behandling.
– Kvinnor är flitigare användare av internet än män vid hälsoproblem. Det gäller speciellt om problemen upplevs som pinsamma, säger Göran Umefjord i en kommentar.
Den första delstudien startade den 9 december. Kvinnor mellan 18 och 70 år, med ansträngningsinkontinens minst en gång per vecka, kan från och med nu anmäla sitt intresse att delta i studien på www.tät.nu.
Behandlingen, som består av information, rådgivning och ett träningsprogram för bäckenbotten, pågår i tre månader. Deltagare lottas till ett behandlingsprogram via internet eller till ett som skickas per post.
Grupperna kommer att följas under två år för att utvärdera effekten.


 

Mer läsning

Annons