Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren: Vi har gått på knäna i höst

/
  • ”Vi skulle vara mer tillgängliga om vi kkunde anställa ytterligare en person”, säger Helena Lassen Wikén, vid kvinnojouren. Foto: Håkan Luthman

Kvinnojourens boende har varit fullt nästan hela hösten och det är också många som har ringt till jourtelefonen för att få stöd.
– Vi har gått på knäna i höst, säger kvinnojourens ordförande Helena Lassen Wikén.

Annons

Kvinnojouren i Östersund har två anställda som har haft en hektisk höst. En av dem är Helena Lassen Wikén och hon säger att det har varit den värsta perioden på väldigt länge.

– Vi skulle kunna vara tre anställda och ändå ha fullt upp hela tiden.

Helena Lassen Wikén har inga exakta siffror på hur många kvinnor som har varit i behov av hjälp det senaste året. Hon kan heller inte förklara varför antalet kvinnor som vänder sig till kvinnojouren har ökat under hösten.

– Det går i vågor hela tiden och det finns ingen riktig förklaring till det.

Kvinnojouren drivs av statliga och kommunala bidrag från länets kommuner. De statliga bidragen har gjort att kvinnojouren kan ha två anställda. Efter årsskiftet är det dags att söka nya bidrag och Helena Lassen Wikén hoppas att de ska få mer pengar till nästa år.

– Vi skulle vara betydligt mer tillgängliga om vi kunde anställa ytterligare en person, säger hon.

Kvinnorna som flyr från sina hem och behöver skyddat boende får bo i ett anonymt hyreshus, på en hemlig adress. Kvinnorna får även ta med sig sina barn till boendet. Sammanlagt finns det fem sovrum, gemensamt vardagsrum, kök och ett lekrum. Rummen har varit fulla nästan hela hösten. När det är fullt på boendet måste Helena Lassen Wikén säga nej till kvinnor som egentligen behöver skyddat boende.

– Det vore naturligtvis bättre om vi kunde ta emot fler kvinnor, men vi säger aldrig nej till att stötta kvinnorna.

Att ta hand om kvinnor som behöver skyddat boende är bara en liten del av kvinnojourens uppgift. De tar även emot mängder av telefonsamtal och har möten med kvinnor som behöver stöd. Kvinnojouren har dessutom dygnet runt-beredskap för att statliga myndigheter som polis, socialtjänst och sjukhus ska kunna ringa när som helst på dygnet om en kvinna behöver hjälp.

Mer läsning

Annons