Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren kan tvingas att stänga

/
  • Jessica Rundberg är oroad över kvinnojourens framtid efter socialnämndens beslut att säga upp samverkansavtalet som finansierar verksamheten.

Kvinnojouren har haft lika många kvinnor som sökt skydd under första halvan av 2013 som under hela 2012. Nu hotas hela verksamheten av indragen finansiering.

Annons

Igår beslutade socialnämnden i Östersund att säga upp sitt samverkansavtal med kvinnojouren. Därmed står kvinnojouren utan den finansieringen från det kommande årsskiftet.

Avtalet som nu sagts upp tecknades i mars förra året och där tog länets kommuner på sig att finansiera stora delar av kvinnojourens verksamhet. Respektive kommuns bidrag styrs av befolkningsmängden.

Östersunds kommun bidrar med drygt 680 000 kronor årligen till kvinnojouren. Totalt får föreningen drygt 1,4 miljoner i bidrag till sin verksamhet.

– Vi tyckte att det var skönt med samverkansavtalet för att det gav oss en långsiktig finansiering för vår verksamhet, säger Jessica Rundberg som är styrelseledamot och anställd av kvinnojouren.

Kvinnojouren i Östersund är en ideell förening som är politiskt och religöst obunden. De anställda och frivilliga som finns i verksamheten arbetar med att stödja främst kvinnor och deras barn som utsatts för våld i nära relationer. Stödet kan vara det mesta från akut boende till praktisk hjälp i kontakt med myndigheter.

– Vi måste påbörja vår avveckling i slutet av juni, säger Jessica Rundberg. Vi har två anställda som måste varslas om uppsägning och sedan måste vi även se över vad vi har för uppsägningstid på våra lokaler.

Redan vid ett möte 17 maj inom den sociala samrådsgruppen rekommenderades de ingående kommunerna att säga upp gällande samverkansavtal före den 30/6. Man hänvisar i nämndens beslutsunderlag att man vill "möjliggöra omförhandling för år 2014 och för att säkerställa att innehållet i avtalet överensstämmer med de krav som framgår av Socialstyrelsens meddelandeblad nr 2/2012.".

Meddelandebladet, som det hänvisas till i beslutsunderlaget, är ett dokument från Socialstyrelsen som klargör förhållanden och ansvarsfördelningen mellan kommuners socialnämnder och ideella föreningar som utför insatser enligt socialtjänstlagen.

Vissa av de insatser som görs på individnivå av kvinnojouren utförs på uppdrag av socialförvaltningen, dessa insatser regleras i ett avtal mellan föreningen och kommunen. I det nu uppsagda samverkansavtalet finns en överenskommen mall för dessa enskilda fall.

Kvinnojourens framtid är nu oviss. Det kommer den närmaste tiden bli möten mellan företrädare för föreningen och politiker från socialnämnden.

– Vi är uppriktigt nyfikna på varför de känt sig tvungna att säga upp vårt samverkansavtal, säger Jessica Rundberg. Vi har alltid varit öppna för samråd och dialog.

Mer läsning

Annons