Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig lägenhetsbedragare får åtta månaders fängelse

Åtta månaders fängelse och 70 000 kronor i skadestånd blir straffet för en kvinna i länet. Hon har lurat ett flertal att hon hade en Stockholmslägenhet att hyra ut och blåst företag på pengar.

Annons

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, har via internet tagit kontakt med folk runt om i landet som varit i behov av en lägenhet i Stockholm. Kvinnan har uppgett att hon själv har disponerat en lägenhet som hon då skulle kunna hyra ut – om de betalat pengar till henne som en deposition på hyran.

Betalningen har skett antingen till kvinnans bankkonto, eller till henne kontant. Men därefter har den Jämtlandskvinnan varit som bortblåst för hyresgästerna.

Och det har även deras pengar varit.

Det var i början av december i fjol som kvinnan började ta kontakt med folk som var i behov av en bostad i Stockholm.

Den första som gick på bedrägeriet var en kvinna i Sundsvall som betalade 6 000 kronor till jämtländskan.

I slutet på december lurades en Gävlekvinna på 5 000 kronor.

I början på januari lurades ett Stockholmspar på 7 500 kronor.

I slutet på januari gick ett par, från Gävle och Stockholm, på bedrägeriet och lurades på 13 500 kronor.

I mitten på februari lurades nästa person, en kvinna från Stocksund betalade då 15 000 kronor till Jämtlandskvinnan.

En månad senare lurades ytterligare en person då en kvinna från Jönköping betalade 6 500 kronor för lägenheten som inte existerade.

Strax därefter lurades en man från Sollentuna som var i behov av bostad på 9 000 kronor.

Någon bostad fanns dock inte och samtliga dessa fall bedömer nu rätten som bedrägeri.

En kvinna som var på jakt efter en bostad anade dock oråd när hon gärna ville syna lägenheten innan hon gick med på att hyra den. Jämtlandskvinnan kom med ursäkter om att hon inte kunde ordna med detta. Då kontaktade bostadssökaren i stället styrelsen i fastigheten där lägenheten fanns – och bluffen kom fram. I detta fall döms Jämtlandskvinnan till försök till bedrägeri.

Vid sidan om den falska lägenhetsythyrningen har kvinnan även blåst ett hotell i Östersund på en veckas obetalda övernattningar, en summa på totalt 5 800 kronor. Kvinnan uppgav att hotellnätterna skulle faktureras – men uppgav falskt namn.

Även en pizzeria i Östersund blåstes på ett liknande sätt. Kvinnan beställde pizza för 706 kronor, men hon betalade inte själv utan uppgav att det skulle faktureras till en förening, som inte fanns.

Brotten som kvinnan har begått har hon gjort då hon genomgått prövotid efter en villkorlig frigivning för liknande händelser. Hon döms därför nu till åtta månaders fängelse och ska betala tillbaka de pengar hon lurat folk på, vilket blir cirka 70 000 kronor – med ränta.

Rätten anser även att det inte blir tal om någon villkorlig frigivning i detta fall.

Mer läsning

Annons