Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna erkänner: Jag har förskingrat över 900 000

Sammanlagt 902 000 kronor har en kvinna i 50-årsåldern förskingrat från tre föreningar där hon varit kassör. Kvinnan har erkänt det som lagts henne till last och har åtalats vid tingsrätten i Östersund för ett fall av grov förskingring och två fall av förskingring.

Annons

Gärningarna ägde rum under 2007 och 2008, då hon fungerade som kassör i en förening i östra länsdelen. Samtidigt var hon kassör i ett kooperativ, som var hyresgäst hos föreningen. Slutligen var hon kassör i en länsövergripande intresseorganisation.

Under de närmare två år som förskingringarna pågick tillskansade hon sig drygt 726 000 kronor från föreningen, 146 000 från kooperativet och 30 000 från intresseorganisationen.

Föreningen ser i nuläget ut att ha gått ekonomiskt skadeslös ur händelsen, detta tack vare att man hade en försäkring till skydd mot händelser som denna.

En anmärkningsvärd detalj är att försäkringsbolaget betalat ut pengar för hela det förskingrade beloppet minus en marginell självrisk trots att försäkringspremien inte var betald. I stället för att betala premien hade nämligen kvinnan/kassören stoppat premiepengarna i sin egen ficka!

Bevekelsegrunden för att försäkringsbolaget trots utebliven premiebetalning ändå betalade pengarna var att föreningen var ett brottsoffer och att revisorerna inte hunnit upptäcka vad som pågick vid den tid då premien skulle ha betalats.

Kooperativet omfattas däremot inte av försäkringen och de förskingrade pengarna blir således ett fall för kommunens skattebetalare.

Den mycket omfattande förskingringen har tillsammans med förlorade stora hyresgäster i föreningen lett till att kommunen, som borgar för huset, av allt att döma tvingas infria sitt borgensåtagande och köpa huset.

I dag, onsdag, äger ett sammanträde rum mellan kommunledningen och föreningen med inledande förhandlingar inför ett sannolikt övertagande. Ett köp torde bli aktuellt vid något kommunfullmäktigemöte i höst.

Den drabbade föreningen var för några år sedan offer för en annan mycket omfattande misstänkt förskingring när uppskattningsvis runt en miljon kronor försvann.

Kommunen polisanmälde ärendet med begäran om högsta prioritet. Fallet blev dock liggande så länge hos Östersundspolisen att det sannolikt hunnit preskriberas om ingen påmint myndigheten om saken.

När polisutredningen sedermera sattes igång upptäcktes att bokföringen var försvunnen, varvid hela utredningen lades ner och de misstänkta gärningsmännen därmed gick fria.

Mer läsning

Annons