Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvällsöppet i värmestugan

/
  • Helena Parment, Iréne Fregelin, Anita Jonasson och Håkan Asklund tror att mixen av yngre, äldre, kvinnor och män som ställer upp och är i värmestugan är bra. Foto: Henrik Flygare
  • Många av besökarna blev förvånade när de såg unga Helena Parment.
  • ”Att vara medmänniska är det viktigaste. Alla behöver någon att prata med”, säger Iréne Fregelin.

Att ställa upp för andra och vara en medmänniska känns bra. Det är fyra frivilliga från Röda korset överens om. LT besökte Östersunds värmestuga på måndagskvällen, den ena av två kvällar i veckan när det är kvällsöppet.

Annons

Förra veckan började värmestugan ha öppet till 20.00 på måndagar och tisdagar. Det har möjliggjorts genom frivilliga krafter. På måndagskvällarna är det frivilla från Röda korset som finns på plats och på tisdagarna är det Svenska kyrkan som ställer upp.

– Det har varit nio personer här men ni har precis missat dom, nu är det bara vi, säger Anita Jonasson, en av fyra frivilliga på plats.

Hon, Iréne Fregelin, Helena Parment och Håkan Asklund sköter ruljansen för kvällen, mellan 15.00 och 20.00. När LT kommer sitter de och fikar i köket.

– Det är värdefullt att vara här och känna att man gör något, säger Iréne.

– Jag tycker att det är helt otroligt bra att kommunen har öppnat värmestugan. Det känns bra att kunna hjälpa till för att det ska vara öppet mer, säger Iréne.

Helena är nybliven aktiv i Röda korset.

– Det är första kvällen jag är här. Att ställa upp en kväll i månaden känns bra, säger hon.

Håkan Asklund har varit medlem i Röda korset länge.

– Jag har nyligen gått i pension och har bestämt mig för att vara mer aktiv, säger han.

Det ringer på dörrklockan. Håkan Andersson tittar in.

– Jag bor här i närheten och som gammal missbrukare brukar jag komma hit och hälsa på mina kompisar, säger han.

Han är helt övertygad om att värmestugan är bra.

– Man kan ju komma hit och tvätta kläder, vila och fika. De är ju många som inte har inte riktig bostad, säger Håkan Andersson.

Cirka 15 personer i Röda korsets olika kretsar i Östersund anmälde sitt intresse av att ställa upp på att bemanna värmestugan. Tanken är att de ska fyra personer på plats samtidigt och som det ser ut just nu turas de om en kväll i månaden.

– Men vi hoppas på att fler ska ställa upp. Då kanske vi kan göra det möjligt att hålla öppet en kväll till, säger Anita Jonasson.

Mer läsning

Annons