Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kustbevakningen behövs på Storsjön”

/
  • Ann, Ida och Filip Ragnvaldsson brukar åka en tur med båten under Yran. Ann tycker att det vore bra om kustbevakningen kom till länet under Yranhelgen. ”Det låter som en bra idé”, säger hon.  Foto: Håkan Luthman

Båttrafiken på Storsjön ökar och med det också sjöfylleriet, tror länspolismästare Stephen Jerand. Han vill därför ha förstärkning från kustbevakningen.

– Vi har pratat med dem och vill gärna att de kommer upp om det finns möjligheter, säger han.

Annons

Polisen i Jämtand har ingen egen polisbåt och det är därför svårt att bevaka länets båttrafik. De senaste tre åren har endast en person per år anmälts för sjöfylleri, men Stephen Jerand tror att betydligt fler förare är alkoholpåverkade på sjön.

– Människor måste ta eget ansvar också. Många tänker att allt är tillåtet så länge de inte ser en polis men så är det inte, säger han.

En egen polisbåt är inget alternativ för polisen i Jämtland. Det skulle bli både dyrt och svårt. Det är inte bara att placera en vanlig polis i en båt.

– Det måste vara särskilda båtar och poliserna måste gå en speciell utbildning och även ha skepparexamen, säger Stephen Jerand.

Han ser i stället gärna att kustbevakningen kommer till Östersund någon helg under sommaren. Kustbevakningen har tidigare varit i Östersund under Storsjöyran, vilket har uppskattats från polisens sida.

I dag kan polisen i Jämtland bara ta misstänkta sjöfyllerister när de kommer in i en hamn. Det kan vara när polisen har sett en båt som kört vingligt eller för fort. Det finns ingen promillehalt som riktlinje för vad som räknas som sjöfylleri, utan det är upp till polisen att bedöma hur föraren uppför sig, både vad gäller berusning och omdöme.

– Jag tycker att det är fel att det ser ut så. Sjöfylleri borde jämföras med fylleri i vägtrafiken, säger Stephen Jerand.

Om personen däremot har en alkoholkoncentration på minst 1,0 promille i blodet kan personen vara skyldig till grovt sjöfylleri.

Enligt Stephen Jerand har det ännu inte skett några allvarliga olyckor på Storsjön till följd av kombinationen alkohol och båtar.

– Inte vad vi känner till i alla fall, men det är precis som med skoteråkningen. Det kan hända väldigt många olyckor som aldrig kommer till vår kännedom.

Stephen Jerand säger att alkoholpåverkade båtförare tar väldigt stora risker.

– Vatten är redan en farlig miljö att vistas i. Många av dem som drunknar i Sverige är också alkoholpåverkade, säger Stephen Jerand.

Ann Ragnvaldsson brukar vara ute på sjön med familjens båt och hon tycker att det vore bra om kustbevakningen kom till länet under Yran.

– Vi brukar åka förbi med båten under Yran och det ligger alltid massa tomflaskor i vattnet. Jag brukar alltid fundera över vilka som egentligen kastar i flaskorna. Det kan säkert vara båtförarna ibland, säger Ann Ragnvaldsson.

Mer läsning

Annons