Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgården till salu

/
  • Kungsgården på Frösön var tidigare bostad åt flottiljchefen, nu säljer kommunen byggnaderna och vill arrendera ut tomten på fem hektar.

Anrika Kungsgården på Frösön är nu till salu.

Annons

På tisdagen påbörjade Östersunds kommun annonseringen för att sälja den gamla överstebostaden. Tanken är att gården ska användas för turistiskt boende.

I oktober 2008 köpte kommunen ett 190 hektar stort område på Frösön av Fortifikationsverket. På området ligger bland annat den gård som tidigare var bostad åt flottiljchefen. Efter kommunens köp har en process pågått där man försökt komma fram till hur Kungsgården och området ikring bäst kan komma till nytta.

Slutsatsen av utredningen har blivit att fastigheten ska användas för att skapa en attraktion för besöksnäringen. Den arbetsgrupp som jobbat med frågan skriver att Kungsgården ska användas till: "... turistiskt boende eller motsvarande med serviceverksamhet och aktiviteter. Någon annan verksamhet, till exempel, permanent boende, får inte bedrivas inom fastigheten."

Själva huset Kungsgården ska säljas med tillhörande byggnader, ett bostadsannex, en ladugård, uthus, bastu och ett härbre. Intresserade får komma in med anbud för att köpa byggnaderna. Det fem hektar stora område som hör till överstebostaden ska arrenderas ut för 125 000 kronor per år.

Men det är inte priset som är allra viktigast anser Östersunds kommun. Ändamålet och syftet med köpet av byggnaderna väger betydligt tyngre. Anbudstiden pågår till maj månad.

Mer läsning

Annons