Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen invigde nya polishuset

/
  • Skjutsar kungen.Utanför ingången till polishuset står Sven Adolfsson. Till vardags arbetar han med diverse administrativa uppgifter på länsstyrelsen i Östersund. Men när kungen är på besök i länet är det han som sköter transporten. ”Jag har skjutsat kungen fler gånger än jag minns. När han kommer hit och behöver skjuts är det jag som gör det”, säger Sven Adolfsson.Foto: Håkan Luthman
  • ”I dag tas det första viktiga steget för Certusprojektet i Jämtland. I Trygghetens hus ska offentliga aktörer samlas under samma tak”, säger Hans majestät konungen.  Foto: Håkan Luthman

– Ni har ett förtroendeuppdrag att förebygga brott, skapa trygghet värna om demokrati och mänskliga rättigheter. Grattis till Trygghetens hus, säger kungen.

På fredagen invigdes det nya polishuset i Östersund.

Annons

Kung Carl Gustaf klippte bandet och nu har det nya polishuset, den första pusselbiten i Certusprojektet, officiellt lagts på plats.

Rikspolischef, länsråd, landshövding, kommunalråd, polisstyrelseledamöter, representanter från de andra verksamheterna som så småningom ska flytta in och många fler var på plats redan från klockan 10.00 på fredagsförmiddagen.

Länspolismästare Stephen Jerand höll en föredragning för dem samt en rundvisning i de nya lokalerna. Efter lunch i restaurangen blev det dags för invigningsceremonin.

– Polisen står inför stora utmaningar men vi har aldrig haft så bra förutsättningar som nu. 2010 kommer vi att vara fler poliser än vi någonsin varit förut. Jämtland har fått 13 nya aspiranter i år och kommer att få 20 till nästa år. Varje satsad krona måste ge mer tillbaka, säger rikspolischef Bengt Svensson.

Kungen var den siste talaren och efter en fanfar var polishuset officiellt invigt.

I mitten av september flyttar den andra hyresgästen in i Certushuset, SOS Alarm, flera representanter var med under högtidsdagen.

– Att finnas i samma hus gör att vi kan utnyttja resurserna bättre. Det blir också ett dagligt samarbete när man kan träffas varje dag, fika tillsammans på morgonen och prata om vad som händer under dagen, säger Rune Forsell, SOS Alarm.

Representanter från polismyndigheten i grannlandet Norge var också på besök.

– Det har varit intressant att se polisens lokaler här. Jag tror det är bra med den här typen av samverkan. Vi har inte något sådant här men håller på med ett liknande projekt, säger Jan Klüft, från polisen i Sör-Tröndelag.

Mer läsning

Annons