Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulingvinarna fortsätter blåsa över SAS – men Östersund klarar sig mot nedskärningar

Kulingvindarna fortsätter att blåsa över SAS. Men i det stora besparingspaketet klarar sig Östersund.

Men bokningskontoren i Örnsköldsvik, Luleå och Östersund ska redan i höst säljas till externt bolag.

Annons

– Vi i Sverige har ett bättre avtal än våra kollegor i Danmark och Norge, säger Niclas Härenstam, presschef på SAS, så det bli större sparkrav på norrmän och danskar.

– När det gäller markpersonalen som då främst berör Östersund är våra avtal konkurrenskraftiga. Här blir inga nedskärningar, inte heller kommer några flyg att ställas in.

Inte heller på bokningskontoret tror försäljningschefen Per Rissne att det blir några personalminskningar i nuläget.

– Det händer ingenting just nu, vi har ett pågående projekt för vår verksamhet där man gör en översyn av hela försäljningsverksamheten i de tre länderna, säger han. Vi har kommit relativt långt, där vi också ser att delar av verksamheten kommer att säljas ut. Däremot har vi inget konkret om hur det kommer att se ut i framtiden.

Han erkänner att det finns en stor oro på arbetsplatsen om vad som kommer att hända.

Men han säger också att de sedan tidigare har sagt upp väldigt många personer, varav de flesta i Örnsköldsvik, vilket i sig innebär att de är väldigt tight bemannade på det sättet de arbetar i dag.

Men att fler skulle bort i det här läget tror han inte, däremot kommer det ska ske förändringar av både arbetsuppgifter och arbetssätt som kan innebära reducering av personal.

– Mest troligt kommer vi att behålla den personalstyrka vi har, men det blir en utförsäljning av enheterna. Förhoppningsvis kommer någon att ta över samtliga enheter, verksamheterna ligger ute på anbud just nu och affären kommer att vara klar senare i höst.

I dag arbetar närmare 50 anställda på Östersundskontoret. Några intressenter som vill ta över finns det inte uppgifter på i dagsläget.

– Vi är vana vid detta, vi har gått igenom stålbad efter stålbad under flera års tid.

• Unionen klubbordförande Åsa Norberg säger till allehanda.se att det kan röra sig om en 60-procentig personalminskning av nuvarande avställda på alla tre försäljningskontoren?

– Säljer de ut hälften av verksamheten så blir det den effekten, SAS kommer att ju säga upp dem så man kan uttrycka det på det sättet också.

– Vi räknar med att vi försvinner från SAS, men det mest troliga är att en annan aktör tar över det är en strävan att personalen följer med. Men mycket är oklart än.

• Hur känns det att arbeta på en arbetsplats som ständigt är ifrågasatt?

– Många av oss vet inget annat. Men börjar jag fundera på det, så visst skulle det vara trevligt att få arbeta i medgång. Man får försöka realtera till sin egen verksamhet och jag är nöjd med det goda resultat som vi har gjort på det här kontoret. Men att det hela tiden går dåligt för koncernen är väldigt jobbigt.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons