Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden tog allt på hans konto

När sjukhusräkningarna skulle betalas hade kronofogden plundrat 64-åringens konto.
– Man blir vansinnig, rasar Ove Eriksson, 64-åringens gode man.

Annons

En 64-årig dement man med sjukbidrag som Ove Eriksson är god man åt hade vårdats på sjukhus i sin gamla hemstad. Den 26 januari flyttade 64-åringen till Östersund. Sjukhusvistelsen och flytten innebar en hel del kostnader.

När Ove Eriksson skulle betala omfattande sjukhusräkningar för 64-åringen fick han en chock.

– Kronofogden hade tagit 17 000 av de 21 000 kronor som min huvudman hade på sitt konto. Då skulle jag dessutom betala för min huvudmans nya boende, säger Ove Eriksson.

64-åringen har sedan tidigare skulder hos Kronofogden.

– Självklart ska man göra rätt för sig. Det gäller alla. Även min huvudman, säger Ove Eriksson.

Det Ove Eriksson har invändningar emot är att Kronofogden drar pengar utan att räkna med vilka faktiska kostnader som huvudmannen, 64-åringen, faktiskt har.

– Det är okej att de drar pengar från hans konto. Men nu har de dragit pengar utan att ta reda på vad min huvudman behöver för att klara sig, säger Ove Eriksson.

När det saknades pengar på kontot ringde Ove Eriksson kronofogden och pratade med en handläggare för att få reda på vad de höll på med.

Vad tyckte du om de svar som handläggaren gav dig?

– Han sa att jag skulle gå till det sociala för att få de extra pengar som saknades. Det är skrämmande hur man resonerar.

Men det kan finnas en möjlighet att 64-åringen får igen pengarna och kanske får möjlighet att betala sin hyra och sin sjukhusräkning själv.

– För någon dag sedan ringde faktiskt handläggaren på kronofogden upp mig och sa att de kopplat in en jurist och skulle försöka få tillbaka pengarna, säger Ove Eriksson.

Fredrik Henning är lagledare på indrivningsenheten hos kronofogden i Östersund. Han vill inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Generellt så kan man säga att när vi hittar pengar på ett konto som tillhör någon som har en skuld hos oss så har vi skyldighet att driva in det, säger han.

Samtidigt öppnar han dörren för att kronofogden faktiskt kan ändra sig och se till att 64-åringen får tillbaka en del av pengarna.

– Vi strävar alltid efter att göra rätt och att bevaka både gäldenärens och borgenärens rätt. Det var också ett generellt uttalande, säger Fredrik Henning.

Mer läsning

Annons