Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogfiffel kan leda till indraget tillstånd

En välkänd krog i Östersund riskerar att förlora rätten att servera alkohol efter misstankarna om grova bokföringsbrott. Östersunds kommun har inlett en undersökning i ärendet.

Annons

LT har i tidigare artiklar berättat om den krögare i Östersund som står misstänkt för grovt bokföringsbrott efter att ha fifflat med sin kassapparat och på så sätt lurat staten på 2,2 miljoner skattekronor. Åtal har väckts mot krögaren men redan innan tingsrätten ska avgöra ärendet så har Östersunds kommun reagerat.

– Alkohollagen säger att en tillståndsinnehavare ska vara skötsam och vi har rätt att öppna en utredning bara på misstanke om brott. Det kan till exempel handla om att något inte stämmer i bokföringen, förklarar Maria Stenlund som är tillsynshandläggare på Östersunds kommun.

Hon berättar att hon tagit del av Skatteverkets rapport om undanhållande av skatt på den aktuella restaurangen och att det hon funnit hittills kan ligga till grund för ett återkallande av serveringstillståndet. Maria Stenlund säger att hon nu väntar på svar från de ansvariga för restaurangen och att hon senare under maj månad ska ta fram ett förslag till beslut.

– Jag vill inte spekulera om vad beslutet blir, det är ju upp till socialnämnden som i sista hand ska avgöra frågan, säger hon.

Om nämnden anser att fel begåtts är utgångspunkten att alkoholtillståndet dras in. Men Maria Stenlund säger att det kan stanna vid en varning om det finns förmildrande omständigheter.

Misstankarna mot krögaren uppstod i samband med en utredning i Västernorrland där ett tiotal restauranger misstänks ha fifflat med sin bokföringen. Totalt handlar det om cirka 11 miljoner skattekronor som kan ha undanhållits.

Mer läsning

Annons