Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krog vill filma utanför entrén – ska användas som bevis

/
  • Det rör sig mycket människor på och                omkring nattklubben Plaza med Hotell Östersund. Området är också en arbetsplats där hotelledningen vill öka säkerheten för de anställda med fler kameror och inspelning. Foto: Lennart Öhd

De senaste ansökningarna om att placera ut fler kameror gäller parkeringshuset och nattklubben Plaza med Hotell Östersund.

Annons

Länsstyrelsen har sagt nej till kameraövervakning från två kameror som gränsar till allmän plats i parkeringshuset.

Q Park AB har överklagat beslutet till länsrätten med hänvisning till att kamerorna ska användas för att förebygga brott i parkeringsanläggningen.

– Intresset av kameraövervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad, enligt Q Parks bolagsjurist Nelli Issa.

Man hänvisar till att bilbrottsligheten är en av de största brottskategorierna och att parkeringsanläggningar är särskilt utsatta för brott.

En av kamerorna man vill ha igång i parkeringshuset ska riktas mot porttelefonen. Den andra ska brukas på samma sätt från ett annat håll.

Bilder från kamerorna övervakas från en servicecentral i Stockholm. Ingen ljudupptagning sker.

Hotel Östersund G III AB står bakom en ansökan som inte avgjorts ännu. Tillstånd för kamera- övervakning finns sedan tidigare. I den nya ansökan vill man utöka antalet kameror samt ha möjlighet att spela in.

Aktiviteter under stängning kommer att spelas in på hårddisk och bevaras ett par veckor. Fyra personer får tillgång till materialet som ska utgöra bevis vid brott, är det tänkt. Ingen ljudupptagning är aktuell.

Kamerorna ska öka tryggheten för personalen mot rån och hot nattetid samt ge överblick vid en eventuell nödsituation.

– Vi vill uppgradera det äldre system som finns till ett modernt system och komplettera med vissa kameror, säger Ingemar Jonsson, hotelldirektör.

De kameror ni har vilken erfarenhet har ni av dessa?

– De är bara för att överblicka hotellet och avdelningar som är svåra för personalen när de jobbar, säger Ingemar Jonsson.

Kan du säga om kamerorna ska vara inne i lokalen eller i anslutning till ut- och inpasseringar?

– Näe jag vill inte gå in på detaljer med tanke på personsäkerhet och företagets säkerhet, säger Ingemar Jonsson.

– Huvudsyftet är att ge personalen säkerhet.

Mer läsning

Annons