Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska krogägare

Ett flertal ungdomar har bjudits på sprit på nattklubben Amarillo. Men de ansvariga för klubben vill inte ta på sig någon skuld för bjudningen. Däremot är de kritiska kommunens utredning av frågan.

Annons

Den 23 september deltog ett antal gymnasieungdomar i en baskettävling på Wargentinsskolan i Östersund. Tävlingen ordnades på uppdrag av de ansvariga bakom nattklubben Amarillo och restaurangen O’Learys. Själva tävlingsarrangemanget sköttes av företaget Gathering people. Priserna i tävlingen var bland annat tillträde till nattklubben Amarillo och de elever som senare besökte klubben bjöds på sprit.

Alkohollagen säger att den som har ett tillstånd att utskänka alkohol inte får bjuda bort sprit på det sättet. Görs det finns en risk att tillståndet kan dras tillbaka.

Frågan blir då vem det egentligen var som bjöd gymnasieungdomarna på spriten. Därför har alkoholhandläggare Maria Stenlund på Östersunds kommun beslutat att starta en utredning.

De ansvariga bakom Amarillo och O’Learys hävdar via sin advokat att de inte alls har något ansvar för spritbjudningen. Tävlingen på Wargentinsskolan arrangerades av Gathering people som i sin tur bjöd gymnasieungdomarna på alkoholdrycker.

I en skrivelse till kommunen riktar de även skarp kritik mot alkoholhandläggaren för att hon antytt att minderåriga skulle ha serverats på nattklubben. Något sådant har inte skett enligt de ansvariga.

En annan del i utredningen gäller att inbjudningar delats ut i områden där det bor studenter. Så kallade flyers där det framgått att den som besöker O’Learys skulle bli bjuden på ”en kall och ett starkt järn”.

De ansvariga för O’Learys menar att även detta skett utan deras inblandning.

Studentföreningen Studentyra tar på sig skulden och skriver till kommunen ”Tanken med att ha deras logotyp på inbjudningarna har enbart varit i syfta av att folk ska veta vart studentkvällen äger rum.”

I sin skrivelse till kommunen är de ansvariga för O’Learys och Amarillo kritiska till att kommunen över huvud taget blandar sig i hur nattklubben och restaurangen marknadsförs. Det ligger utanför kommunens kompetensområde hävdar de via sin advokat.

Alkoholhandläggare Maria Stenlund ska senare ta ställning till om de ansvariga för Amarillo och O'Learys begått något fel enligt alkohollagen.

Mer läsning

Annons