Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot landstingets lönehantering

Landstingets löneadministration är inte vattentätt. Det är möjligt att förskingra pengar genom att manipulera löneutbetalningarna.

Annons

Årligen betalar landstinget ut cirka 900 miljoner kronor i nettolöner. Det visar en revisionsrapport inom landstinget i Jämtlands län.

Det finns flera kriterier som måste uppfyllas för att det ska vara möjligt att en otillåten utbetalning ska äga rum, bland annat möjligheten att manipulera sin egen lön, lägga till en person i systemet utan att någon reagerar, det krävs dessutom konton och kostnadsställen där en transaktion kan konteras utan större risk att upptäckas.

Revisionen visar att det endast var ett fåtal personer som genom landstingets system haft möjligheten att göra otillåtna löneutbetalningar. Vissa insatser för att minska risken har redan gjorts, står det i rapporten.

Men det finns mer att göra. Bland annat att vidta åtgärder för att höja sannolikheten att felaktigheter upptäcks, ha en bättre dokumentation kring behörigheter och starkare identitetskontroll för inloggning till olika servrar.

Mer läsning

Annons