Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte i Östersund:

/
  • ”Milko ensamt kan nog inte klara Mjölkhandslaget”, spår Lasse Berg, medlemsadministratör och Håkan Nilsson, mjölkproducent i Ås och ordförande för Milko Västra Jämtland. Fler mejerier måste gå ihop om det, tror de.Foto: Håkan Luthman
  • ”Något måste göras och det räcker nog inte med att effektivisera bolaget”, säger mjölkproducenterna Sven-Erik Saur och Sven Svensson, som hade kommit till Milkos medlemsmöte för att se om bolaget har någon mer strategi på gång.  Foto: Håkan Luthman

Det var inga muntra miner när Milkos mjölkbönder möttes i Östersund i går.
– Någonting måste hända, sa Sven-Erik Saur och Sven Svensson.

Annons

Den senaste sänkningen av ersättningen för mjölken har inneburit att marginalerna försämrats ytterligare för dem och de andra medlemmarna.

Sven-Erik Saur från Åsarna och Sven Svensson, Gisselåsen, Oviken, anser att något måste hända snart, och det gäller inte bara Milko utan hela landet. De tror inte att de rationaliseringar som Milko ska genomföra kommer att räcka.

– Varenda en som har tänkt satsa och investera, de gör det inte nu, säger Sven Svensson.

Och tankar på att lägga av helt finns bland en del.

Mjölkhandslaget, satsningen på en krona mer direkt från konsumtionsmjölken till bonden, är de lite tveksamma till.

– Dels äts väl en hel del upp av momsen och sedan är det bara en tredjedel av den mjölk vi producerar som går till konsumtionsmjölk, säger Sven-Erik Saur.

Mer läsning

Annons