Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen på Zätagränd växer

/
  • Johnny Jonasson från Arbetsmiljöverket inspekterade verksamheten vid Zätagränds hälsocentral i förra veckan. Resultatet av den inspektionen blev en underrättelse till landstinget där Arbetsmiljöverket överväger att besluta om ett omedelbart förbud mot att fler patienter får lista sig.

I dag kan Arbetsmiljöverket besluta om ett förbud att låta fler patienter lista sig på Zätagränds hälsocentral i Östersund.

Orsaken är de anställdas blir sjuka av den höga arbetsbelastningen.

Annons

Det är kris inom primärvården i Östersund, en kris som blir allt mer påtaglig. Det mesta är kopplat till minskade resurser och det nya hälsovalet.

I går jobbade Zätagränds enhetschef Viveka Elmroth frenetiskt med att ta fram en konsekvens- och riskbedömning och en handlingsplan. Synpunkterna ska nämligen Arbetsmiljöverket ha före den 3 mars, alltså i dag torsdag.

– Det är ett allvarligt läge, säger Ulla Ledin, verksamhetschef för primärvården i Östersund. Nu har vi fått i uppdrag av Arbetsmiljöverket att göra en konsekvensanalys och att skriva en handlingsplan kring hur vi ska kunna klara arbetsmiljön.

Det arbetet pågick under gårdagen på Zätagränds hälsocentral där enhetschefen också skulle förankra arbetet med sin personal.

Klart är att arbetssituationen där är otroligt pressad och tuff just nu.

Länstidningen har också skrivit ett antal artiklar där vi beskrivit hur läkarna flyr och hur dåligt många mår.

Den 28 februari inspekterade Johnny Jonasson från Arbetsmiljöverket Zätagränds hälsocentral och uppmärksammade många brister i arbetsmiljön.

Det har i sig lett till en underrättelse till landstinget där Arbetsmiljöverket överväger att besluta om ett förbud mot att fler patienter får lista sig, ett förbud som ska gälla omedelbart.

18 miljoner har primärvården i Östersund fått i minskade resurser samtidigt som hälsovalet har införts som gett folk möjlighet att lista sig. Under hösten fick Zätagränd 1 000 nya patienter.

”Men någon förstärkning har inte skett, utan neddragningen av budget ledde till att personal i stället har minskat”, konstaterar Johnny Jonasson.

Nu redovisas begynnande ohälsa kopplat till förändringarna. Symtom som bland annat hjärtklappning och högt blodtryck har resulterat i kortare och längre tids sjukskrivning. Orsaken sägs vara den ökade arbetsbelastningen kombinerat med minskade tillgängliga resurser, svårigheter att avlasta varandra på grund av den egna arbetsmängden samt vakanshållning av tjänster för att komma ner i personalramen.

”Arbetstagarna tvingas till att förkorta lunchuttag och öka arbetstiden. Signaler kommer på tilltagande trötthet, koncentrationssvårigheter samt ifrågasättande av den egna kompetensen”.

Att arbetstagarna flyr Zätagränd har vi berättat om liksom svårigheter att återbesätta tjänster på grund av den höga arbetsbelastningen.

”Det finns ohälsa och tydliga signaler på begynnande ohälsa orsakade av omställningsbeslut och effekterna av dessa. Exempelvis är två arbetstagare sjukskrivna på Zätagränd, där orsaken kan misstänkas vara kopplad till hög arbetsbelastning och stress”, skriver Johnny Jonasson.

Nu kom beskedet att de inte längre får dispens mot att ta emot fler nya patienter och då sätter Arbetsmiljöverket ner foten och säger nej som läget är i dag.

Mer läsning

Annons