Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen gör att Försäkringskassan växer

/
  • Fler behöver stöd, därför måste Försäkringskassan nyanställa. Och fler kan behövas framöver. ”Det man kan konstatera är att antalet som får aktivitetsstöd kommer att mer än fördubblas”, säger Lars Andersson.

Den över 750 personer stora arbetplatsen Försäkringskassan har precis blivit 128 personer större. Snart växer man ytterligare – 70 stycken handläggare ska visstidsanställas för att klara av den stora mängden ärende.
– Nu är mängden ärenden otroligt hög, säger Lars Andersson, platschef på Försäkringskassan.

Annons

Nu är det klart att Försäkringskassan i Östersund anställer ytterligare 70 handläggare.

– Förutom de 128 personer som vi redan har fått nyrekrytera så handlar det om 70 personer extra med start i sommar. Alla de tjänsterna är visstidsanställningar fram till och med sista september, säger Lars Andersson, platschef på Försäkringskassan i Östersund.

Just nu så ställs stora krav på Försäkringskassan och det är många människor som behöver stöd därifrån. Lars Andersson som är platschef märker naturligtvis av de förväntningar som finns.

Vad är den största utmaningen för Försäkringskassan i Östersund idag?

– Det är att se till att hinna få in folk i tid. Att se till att vi har tillräckligt med handläggare för att ta hand om alla ärenden. Den här kundgruppen som vänder sig hit är oerhört känslig. De har inga pengar alls och det är oerhört viktigt att hinna betala ut pengar till alla.

Lars Andersson upplever att ärendemängden – och därmed arbetsbelastningen – hela tiden ökar. Det har krävt uppoffringar på sina håll.

– Vår personal här har gjort ett oerhört jobb. Bara för att hinna med ärendena i mars så jobbade de 1 800 timmar övertid på två veckor, säger han.

Var det hela slutar vet inte Lars Andersson. Hur många som till slut kommer jobba på Försäkringskassan går inte att förutspå.

– Just nu så har vi en liten överkapacitet. I maj är den borta. Då behöver vi mer personal. Det är därför vi redan nu tar in de här 70 tjänsterna, säger han.

Mer läsning

Annons