Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen förvärras i Östersund

Den ekonomiska krisen i Östersund blir allt värre. En färsk prognos visar att kommunen måste spara ytterligare 50 miljoner kronor.

Annons

Det är den senaste bedömningen från Konjunkturinstitutet som visar att skatteintäkterna kommer att minska ytterligare under 2009 och 2010. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uppskattar att skatteunderlaget blir 0,9 procent lägre i år och 1,8 procent lägre nästa år jämfört med den prognos som gjordes i februari.
För Östersunds kommun innebär de nya uppskattningarna en fördjupad ekonomisk kris. Kommunen har tidigare beslutat om stora besparingar som ska genomföras nästa år. Nästa vecka ska kommunstyrelsen fatta beslut om vilka akuta besparingar som måste göras redan i år. Om den senaste prognosen blir verklighet måste kommunen minska sina kostnader med ytterligare miljoner för att nå en ekonomi i balans.
För Östersunds del innebär de minskade skatteintäkterna ett tapp på 20 miljoner kronor i år och 40 miljoner kronor nästa år. Men eftersom även lönekostnaderna väntas minska 2010 så stannar försämringen på 30 miljoner kronor nästa år. Totalt väntas kommunen behöva minska sina kostnader med 130 miljoner kronor fram till och med 2010.

Mer läsning

Annons