Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i ekonomin tvingar fram blixtåtgärder

Den ekonomiska krisen i Östersunds kommun börjar bli akut. Kommunstyrelsen beslutade i går att ta fram ett program med snabba besparingsåtgärder för att hindra den skenande ekonomin.

Annons

Politiker och tjänstemän i Östersunds kommun har redan tidigare konstaterat att det kommer att krävas stora besparingar under åren 2010 till 2012.

De kommande tre åren måste kommunen minska sina utgifter med drygt 350 miljoner kronor bara för att klara av en ekonomi i balans.

Den stora anledningen till besparingarna är de under 2008 kraftigt minskade skatteintäkterna som nu börjar märkas tydligt. En färsk prognos säger dessutom att intäkterna från skatter framöver kommer att minska betydligt mer än tidigare uppskattningar.

I går samlades kommunstyrelsens ledamöter för att diskutera ekonomin och fatta ett beslut om hur situationen ska hanteras den närmaste tiden.

– Skatteintäkterna rasar så mycket att vi nu har svårt att klara ens balans i det här årets budget, sade kommunalrådet Jens Nilsson, s, under mötet.

Flera av kommunstyrelsens ledamöter var överens om att kommunen måste börja minska kostnaderna så fort som möjligt för att problemen framöver inte ska bli alltför stora.

– Lyckas vi inte hitta besparingar nu under våren så kan det bli än mer drastiska åtgärder i sommar. Och lyckas vi inte få kontroll på ekonomin under 2009 så måste vi ta i ytterligare under nästa år, säger Jens Nilsson.

Exakt vilka besparingar som kan bli aktuella den närmaste tiden är ännu inte bestämt men kommunen ska jobba för att omedelbart ta fram ett särskilt program för hur kostnaderna ska minskas i de olika verksamheterna.

I de sparkrav som redan tagits fram för 2010 ska exempelvis barn- och utbildningsförvaltningen spara nästan 30 miljoner kronor och vård- och omsorg knappt 20 miljoner kronor. Men besparingarna kan alltså bli betydligt större om kommunen inte lyckas minska kostnaderna redan i år.

Mer läsning

Annons