Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalvården: Pengarna räcker inte till fängelsebygget

Kriminalvården har börjat räkna på de pengar som regeringen anslagit i samband med att regeringens budget kom i veckan. Mycket tyder på att pengarna inte räcker för några fängelsebyggen, vare sig i Östersund eller i Haparanda.

Annons

De 700 miljoner regeringen ger Kriminalvården i extra tillskott innebär enligt Kriminalvårdens chef Lars Nyhlén att det inte finns någon möjlighet att bygga de planerade fängelserna i Östersund eller Haparanda.

Till Haparandabladet säger han:

– De extra pengarna behövs för att betala hyrorna för de nya objekt som tas i drift nästa år.

– Vi håller på med en rad byggprojekt som verkställs eftersom och de extra pengarna delvis ska täcka de kostnaderna – men räcker inte till det heller, säger Lars Nyhlén.

Han tillägger att Kriminalvården redovisade detta i en lokalförsörjningsplan redan i våras.

Han kommer troligtvis inte att lämna in någon ny ansökan till regeringen, eftersom förutsättningen är att Kriminalvården måste få mer pengar.

Totalbudgeten för 2010 ligger på 7, 3 miljarder kronor. Fängelsebygget i Östersund är ett miljardprojekt i sig och har under resans gång kommit att utökas i förhållande till ursprungsplanerna.

– Vi kan inte dra på oss mer utgifter, säger Lars Nyhlén till Haparandabladet.

Pengarna ska räcka till att ta i drift ytterligare 874 platser de kommande två åren. Byggen som är klara är exempelvis Saltvik i Härnösand som invigs i november i år.

Nya häkten är på gång i Göteborg, Sollentuna och Helsingborg och säkerhetsenheter införs på Kumla och i Härnösand.

En fortsatt dialog med regeringen aviseras från Lars Nyhlén.

Mer läsning

Annons