Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt och kul på länskulturens höstlov

/

Med höstlovet följer möjligheten att göra något mer kreativt och testa olika uttrycksformer inom konst och bild.

Annons
Länskulturen bjuder under ett par dagar in höstlediga elever som vill testa exempelvis animation, hemslöjd och torrnålsteckning i Svarta lådan på Folkets Hus.
- Skitsnygg, säger Lovisa Harrysson om sin första torrnålsteckning som hon tillsammans med Matilda och Ellinor Hedin pressat fram på ett tjockt papper från en "tryckplåt".
Motivet liknar en klassisk huvudfoting och ger intryck av grafik som håller för en inramning.
- Under ett par dagar finns möjlighet att prova på allt och fördjupa sig i en del utan att slippa tidspressen och bli bedömd som i skolan, säger Åsa Hedberg, konstnär med inriktning på skulpturer och keramik och som visar höstlediga elever tekniken bakom torrnålsteckning.
Lovisa Ljungbäck och Maja Hedén går i skola i Torvalla respektive Myrviken och bygger figurer av modellera som ska användas i en animerad film.
- Filmen handlar om två grisar som blir kära. Men det slutar inte lyckligt. En lerboll manglar grisarna på slutet, säger de.
- Intressant eftersom animering är sånt man inte gör hemma, säger Maja Hedén.
Lerfigurerna flyttas runt på en scen. Kameran tar tolv bilder i sekunden. De läggs in i ett program som sätter fart på alltsammans.
- Det gäller att inte ha för bråttom utan visa tålamod om rörelserna ska bli fina, säger Stefan Ek i Filmpool Jämtland som lär ut tekniken.
Ungdomarna kan föra över filmerna till mobilen och få med sig dem hem. Hanna Dellefors animerar en gubbe som bygger upp sig själv med lera.
- Det har varit lite svårt att få balans i gubben som blir baktung i samband med tagningarna, säger Hanna.
- Men det har varit jätteroligt att få till filmen med den här tekniken.
Hemslöjdskonsulenterna i en lokal intill har besök av ungdomar som vill testa virkning, broderi, tovning och tälja med kniv.
- Det här är gamla tekniker med mycket återbruk av material som man kan hitta på loppis, säger Carina Eriksson.
- Med knivar och yxa kommer man långt när det är frågan om att tälja. Genom att känna på handgreppen kan de förknippa kniven med ett kreativt redskap, enligt Göran Posthumana som lär ut hur man täljer föremål ur ett obearbetat trästycke.

Mer läsning

Annons