Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på partisamverkan för att rädda Frösö LVM-hem

/
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson
  • – Att försök nå enighet bland politikerna är ett av målen med måndagens debatt på Folkets Hus, säger Kjell Midbjer, Seko-ordförande och själv anställd på Frösö behandlingshemFoto: Ulrika Andersson
  • Behovet av gemensamt agerande för att rädda jobben på Frösö behandlingshem betonades av Per Åsling, till höger, och Berit Andnor. I mitten debattledaren Kjell Svantesson. Foto: Ulrika Andersson

Både personal på Frösö LVM-hem och politiker ställde krav på partisamverkan för att rädda jobben, när nedläggningen debatterades i går kväll.

Annons

Det står också klart att den planerade nedläggningen går vidare till central förhandling, eftersom fack och arbetsgivare är oeniga om det mesta.

Politikerna som blev ställda inför fullbordat faktum, när de läste om nedläggningsplanerna i tidningarna, gjorde i går ett försök att komma igen.

– Det är angeläget att en bra fungerande verksamhet behålls och det kräver en jämtländsk uppvaktning, sa Per Åsling, c-riksdagsman.

– Det här får inte bli en ny häktesfråga. Det är viktigt med ett jämtländskt grepp där vi jobbar tillsammans för att länet ska gå segrande ur att rädda behandlingshemmet.

53 fast anställda samt vikarier blir utan arbete vid en nedläggning.

– Jag hoppas mötet blir en gemensam aktion för att Frösö behandlingshem ska vara kvar, sa Berit Andnor, s, riksdagsledamot.

Uppfattningarna gick isär bland politikerna om vem som har det yttersta ansvaret vid en nedläggning.

Om det är regeringen eller den statliga myndighet som driver verksamheten?

Kjell Midbjer, Seko-ordförande i Mellannorrland, jobbar som behandlingsassistent på Frösön. Han tycker att politikerna skyller på varandra i ansvarsfrågan och skickade följande budskap under debatten på Folkets Hus:

– Rädda en region som blöder. Försvara Östersundsfrågor oavsett partitillhörighet.

Regeringens vilja att värna de statliga jobben i Östersund ifrågasattes.

– Ytterst är det en fråga om att ta regionalpolitiskt ansvar, sa Berit Andnor, s.

Per Åsling sköt in ett frågetecken bakom det argumentet.

– Bra vård på effektivt sätt kommer att vara efterfrågad. Vi måste sträcka på oss och våga ha något högre svansföring, sa Per Åsling, c.

Mer läsning

Annons