Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv motion före operation

I dag finns inget krav på motionsprogram för att få en fetmaoperation utförd i vårt landsting. Kommer landstinget att fortsätta operera patienter utan att ställa krav på egna försök till långsiktig viktminskning?

Annons

Den frågan vill Susanne Wallner (M) ha svar på i en interpellation ställd till landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

Hon pekar på att kostnaden för fetmaoperationer var runt nio miljoner i fjol i Jämtlands läns landsting plus att landstinget köpte in operationer för ytterligare 2,6 miljoner från Sundsvall. En total kostnad på 11,7 miljoner.

– Finns det budgetutrymme för en ökning av fetmaoperationer? undrar Susanne Wallner, som också vill veta hur Harriet Jorderud ska hantera den ”eskalerande epidemin” i vårt län och vilka satsningar som kan vara befogade förutom operation.

Susanne Wallner konstaterar i sin interpellation att en halv miljon människor i Sverige lider av fetma och två och en halv miljoner människor är överviktiga. Hälften av alla män mellan 45-65 år är överviktiga.

”Bland barn och unga ökar fetman dramatiskt. Detta ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt risk för olika typer av diabetes. Nästan alla som är feta får problem med knä, leder eller rygg på ett eller annat sätt.”

Kostnaderna i Sverige för sjukdomar relaterade till fetma når runt tre miljarder kronor för hälso- och sjukvård. Till detta ska läggas nästan lika mycket till för förtidspensioneringar, indirekta sjukskrivningar och produktionsbortfall.

Mer läsning

Annons