Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kräv att polis kommer och dokumenterar olyckan”

Påkörningen i Lit har inte nått trafikenhetens bord än men polisinspektör Christer Görsten rekommenderar att man vid alla trafikolyckor – även parkeringsskador – kräver att polisen kommer ut och dokumenterar händelsen.

Annons

Det var under tisdagskvällen som Simon Byström var på väg till Lit för att serva bilen. Men när kylaren kokade fick han stanna till på kanten av E45 för att låta motorn svalna. Bilen hade precis slutat rulla när det small till.

Trots att Simon kört in till kanten på en raksträcka och lysena var påslagna körde en förbipasserande bil in i den bil Simon och hans två kompisar färdades i. Det bakre sidopartiet blev bucklat och skrapat och bakrutan krossades.

Simon ringde snabbt polisen, blev runtkopplad i polisens växel, fick vänta och fick tillslut beskedet att den som sköter sådant hade gått för dagen – återkom nästa dag.

Polisinspektör Christer Görsten jobbar vid trafikenheten och det är den enhet där trafikincidenter landar.

– Jag känner inte till den här händelsen, det kan bero på att den inte har nått oss än, säger han.

Så här i efterhand är det svårt att veta exakt vad som skett i polisens växel när Simon ringde från E45 när trafikolyckan precis hade hänt. Men vid alla trafikolyckor eller påkörningar ger Christer Görsten ett generellt råd:

– Man ska i princip kräva att polis kommer dit och dokumenterar skadorna innan man flyttar bilen, säger han.

Det är nödvändigt bland annat för att en skiss över platsen och olyckan ska kunna ritas upp och bromsspår kunna mätas för att få en bild av hur det gått till.

– Det kan vara svårt att se spår annars om det till exempel har snöat.

Även om det innebär att man måste vänta en stund innan polisen har möjlighet att dyka upp kan det vara viktigt att kräva att de kommer ut även till parkeringsskador.

– Det kan vara viktigt att bilen inte flyttas och det har bland annat med självrisken i försäkringen att göra, säger han.

Mer läsning

Annons