Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraschade in i tegelvägg

/

18 000 kronor i dagsböter för vållande till kroppsskada och vårdslöshet blev domen för den 22-årige man som krockade och körde in i en tegelvägg på Färjemansleden i höstas.

Annons

22-åringen körde en bil och en 23-årig man körde en annan bil över Frösöbron. Enligt åklagaren kappkörde de båda männen över bron. Färden slutade med att 22-åringen kolliderade med en annan bil som skulle korsa färdleden. Sedan hamnade 22-åringens bil rakt in i en tegelvägg i en byggnad utefter vägen.
Vid olyckan skadades sammanlagt fem personer.
22-åringen säger sig inte ha kappkört. Han menar att han, där Vallaleden möter upp på bron och blir tvåfilig, körde 90-100 kilometer i timmen, men han lättade på gasen när han kom ikapp en bil. Strax efter 50-skylten såg han i korsningen en annan bil som svängde vänster. Hans  hastighet var 60 när han krockade med bilen.
En kvinna som också körde bil på bron just då vittnade om hur hon blivit omkörd av två bilar, bilarna som de två männen körde. Hon körde själv 70 och uppskattade deras hastighet till 120.
Enligt ett utlåtande från Statens väg- och transportforskningsinstitut uppskattas hastigheten, när 22-åringens bil körde in i tegelväggen, till mellan 55 och 80 kilometer i timmen. Bromsspåren uppmätte 30 meter och utifrån det beräknas den initiala hastigheten ha legat mellan 90 och 120.   
Tingsrätten drar slutsatsen att 22-åringen i vart fall kört 90 när han närmade sig korsningen. Mannen visade inte likgiltighet inför det som hänt och hans handlande kan inte anses som grovt, konstaterar tingsrätten. Åklagaren hävdade rubriceringen grovt brott både vad gäller vårdslöshet och vållande till kroppsskada.                         
I slutet av januari dömdes 23-åringen, som körde den andra bilen, till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Mer läsning

Annons